Konferencija povodom Dana nestalih: Porodice i država ne odustaju od istine o žrtvama

Konferencija povodom Dana nestalih u Beogradu
Izvor: Print Screen

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije ukupno je nestalo 9.781 lice, od kojih je 3.700 srpske nacionalnosti, poručio je danas na konferenciji povodom Međunarodnog dana nestalih predsednik Koordinacije udruženja porodica nestalih Duško Čelić, ističući da je neophodno da svi u regionu pokažu solidarnost i volju za saradnju po ovom pitanju.

Na konferenciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije, koja je danas održana u Beogradu, učestvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, kao i članovi porodica čiji su najmiliji, sinovi, braća i rođaci, nestali u ratnim sukobima.

Nakon održavanja konferencije za medije, učesnici skupa su u Tašmajdanskom parku položili venac i cveće na Spomenik nestalim i stradalim licima u ratovima 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije. 

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih Čelić pozvao je čitav region da rešavanju pitanja nestalih pristupe civilizovano i odgovorno, sa empatijom i solidarnošću, a pre svega nepolitički.

„Ovo je dan kada se u celom svetu sećamo nestalih lica i pozivamo na solidarnost društva sa članovima njihovih porodica i kada pozivamo javnost u Srbiji i regionu da se sete tragičnih zbivanja i ne tako davne prošlosti na prostoru bivše zajedničke države. Ovo je dan kada pozivamo javnost da podrži osnovno ljudsko pravo porodica da znaju o sudbini svojih nestalih i pravo na pravdu“, rekao je on, poručujući da "porodice neće dozvoliti da njihovi nestali - nestanu".

Ukazao je da za ljudske tragedije i žrtve mora da se nađe razumevanje i da se one izdignu iznad političkih interesa, ukazujući da srpske vlasti nailaze na otpor u Prišini, ali i u Zagrebu, od tamošnjih izvršnih vlasti za rešavanje pitanja nestalih.

Ukazuje da hrvatske vlasti pokušavaju da prikriju žrtve stradale na Petrovačkoj cesti, dok kosovski premijer Aljbin Kurti uporno insistira na kontekstu da su „Albanci žrtve, a Srbi zločinci“.

On je izrazio zadovoljstvo jer, bez obzira na okolnosti, Srbija nije odustala od porodica nestalih, iako, kako naglašava, za napredak po ovom pitanju moraju da se odrede zakonske regulative.

Dodaje da porodice nestalih očekuju da u udžbenike u srpskim školama budu uneta stradanja, a ne da se ona stavljaju u dnevno-politički kontekst i kontekst neprimerenog sadržaja koji samo nanosi bol porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

Ističe da je od izuzetnog značaja to što je aktuelna vlast u Srbiji pokrenula inicijativu da se neguje kultura sećanja i najavio da bi 4. septembra predstavnici udruženja porodica nestalih trebalo da se sastanu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ministar Selaković ovom prilikom najavio je da će Vlada Srbije nastaviti da radi na Zakonu o nestalima, kao i na ostalim pitanjima od važnosti za porodice žrtava, kao što su negovanje kulture sećanja i koordinacija sa udruženjima.

"Rezultat sastanka održanog u Ministarstvu 16. avgusta, sadržajnog višesatnog razgovora o svim pitanjima od interesa za porodice nestalih su primarno tri stvari. Nastavak rada na donošenju Zakona, koordinacija rada i treće pitanje, kulture sećanja", naveo je Selaković.

Naglasio je da je najvažnija tema nastavak rada na donošenju Zakona i iskoristio priliku da istakne da se sa procesom neće krenuti od početka, već će biti napravljena rekapitulacija svega do sada urađenog, za šta, kako je naveo, postoji politička volja i podrška predsednika Srbije i ostalih institucija.

Selaković je obećao da će se po pitanju koordinacije i funkcionisanja izboriti da se obezbede i sredstva iz budžeta.

Aktuelna vladajuća struktura, podseća, krenula je sa izgradnjom kulture sećanja i obeležavanjem stradanja srpskog naroda, a nastojaće, kako dodaje, i da se uvede Nacionalni dan nestalih.

„Došli smo do zaključka da u 73 opštine u Srbiji u kojima smo imali stradale borce, ne postoji bilo kakvo spomen obeležje. Pokrenuli smo inicijativu da se obezbedi dostojno spomen obeležje za stradale“, rekao je Selaković.

Poručio je da nestali za Vladu Srbije nisu zaboravljeni.

„Za svakog normalnog čoveka pitanje nestalih lica je civilizacijsko pitanje. Naša spremnost da se ovim bavimo postoji“, poručio je Selaković.

Majka Srećka koji je u trenutku nestanka imao 14 godina i sestra nestalog Bobana (25 godina) Zorica Blagojević rekla je da nikada neće odustati od potrage za svojim najmilijima.

„Juriću za njima dok god sam živa. Imam četvoro deci kod kuće i ne znam šta da im kažem. Najlakše bi mi bilo da mogu bar sveću da im zapalim. Celog života ću nositi crno jer sam puno izgubila“, rekla je Blagojević.

Majka nestalog Ivana Majstorovića (17 godina) Dragana Majstorović uputila je apel međunarodnoj zajednici da se otvore arhive i dosijea Kfora na Kosovu i samim tim otkrije bar deo istine o onome što ih „muči i boli“.

„Obraćam se u ime svih majki, Albanki, Hrvatica, majki Republike Srpske, svih balkanskih i svetskih majki, majčinska bol je ista i ona mora biti odagnana sa istinom šta se desilo njihovoj deci. U ime svih majki, poručujem da je ovo poslednji krik majki koje žele da nađu svoju decu“, rekla je ona.