Kovčeg sa telom patrijarha prenesen u Sabornu crkvu

Prenošenje kovčega patrijarha u Sabornu crkvu
Izvor: Novosti/D. Dozet

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja prenesen je oko 8.40 u Sabornu crkvu, gde će biti izložen tokom liturgije, javlja Tanjug.

Nakon kraćeg pomena u Patrijaršiji, kovčeg je uz počasnu gardu Vojske Srbije i arhijereje SPC unet u Saborni hram, gde će biti služena praznična i zaupokojena liturgija.

Ispred Saborne crkve ima dosta medijskih ekipa.

Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu - Aranđelovdan.

Očekuje se da će litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

Telo preminulog patrijarha Irineja trebalo bi , nakon liturgije, da bude preneto u Hram Svetog Save na Vračaru.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome Hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.