Ljatifi: Oni koji u ime vere ne podržavaju homoseksualce, treba da znaju da je sultan Mehmed II bio gej

Bljerim Ljatifi
Izvor: Reporteri

Profesor Bljerim Ljatifi je povodom neusvajanja Građanskog zakonika na jučerašnjoj sednici u Skupštini Kosova. a koji između ostalog dozvoljava istopolne brakove, rekao je da je sultan Mehmed II bio gej, kao i da su reakcije neprincipijelne, prenosi Reporteri.

"Godine 1479. Osmansko carstvo i Venecijanska republika sklopile su mir jedna sa drugom. Deo ovog mira bila je i predaja Skadarskog zamka Osmanlijama. Te godine je sultan Mehmed II poslao pismo Veneciji, tražeći od cara da pošalje u Istanbul najboljeg slikara. Nije prošlo mnogo vremena kada se pred vratima Visoke kapije pojavio italijanski slikar Đentile Belini. U Istanbulu će provesti narednih pet godina. Portret sultana Mehmeda II, koji i danas postoji, njegovo je delo. Ali to nije bilo sve. Sultan je naručio Belinija da oslika sve zidove ličnih soba njegove palate erotskim freskama, uključujući i one sa homoseksualnom tematikom. Svedočenja trgovaca, koji su živi pali u ruke sultana nakon osmanskog osvajanja Konstantinopolja 1453. godine, govore o homoseksualnim orgijama sultana Mehmeda II sa mladim dečacima, što je potvrdio i sam Belini", napisao je Ljatifi na Fejsbuku i dodao da najveća džamija u Prištini danas nosi ime po sultanu Mehmedu II, koji je bio homoseksualac.

Kako je rekao, da su principijelni oni što danas u ime vere pozivaju protiv homoseksualaca, tražili bi da ta džamija promeni ime.

"Umesto toga, oni veličaju sultana Mehmeda II i sanjaju o vremenu kada su on i njegovi potomci pravili zakon. Još pre godinu dana želeli su da odar koju je sultan Mehmet II izgradio u Prištini bude pretvorena u njegov muzej", rekao je Ljatifi.