Ljušaku Sadriu: Prvi put ministarstvo nije đacima obezbedilo knjige

Jehona Lušaku Sadriu
Izvor: Reporteri

Predsednica Foruma žena u DSK Jehona Ljušaku Sadriu zatražila je ostavku ministarke prosvete Arberie Nagavci, a razlog je, kako je rekla, odluka Vlade da udžbenike kupe roditelji, a da kasnije Ministarstvo nadoknadi, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njenim rečima, neobezbeđivanje udžbenika za učenike je najnoviji promašaj vlade, a to se dešava prvi put u istoriji Kosova.

"Kosovo ne zaslužuje ministra koji nije uspeo na svakom nivou da upravlja obrazovanjem, ali je na kraju podbacio prebacujući odgovornost na roditelje", kazala je Ljušaku Sadriu.

Pojasnila je da, iako je namera da se sačuva državni budžet, knjige u maloprodaji će biti skuplje i nadoknada roditeljima će ispasti skuplja po budžet.

"Prvi put u istoriji Kosova deca ostaju bez udžbenika. Vlada Kosova odlučila je da odgovornost za kupovinu udžbenika prebaci na roditelje, a ovom odlukom Vlada je izbegla odgovornost i prekršila važeći zakon. Maloprodaja knjiga koštaće državni budžet više. Na osnovu ovih proračuna, cena knjiga biće 20 odsto veća od obračunate. Vlada će platiti više da nadoknadi roditelje nego da sama kupi knjige, a iznos bi mogao biti veći od dva miliona evra koliko je očekivano", rekla je Ljušaku Sadriu.