Muzej žrtava genocida u Srbiji zabrinut zbog nastavka obnove kuće Džafera Ibrahima Deve

Kuća Džafera Ibrahima Deve
Izvor: Euronews

Muzeja žrtava genocida u Srbiji jednodušno je osudio i izrazio zabrinutost zbog najave obnove kuće, kako je navedeno, ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici.

Kako se navodi u saopštenju Muzej žrtava genocida rado se odaziva jučerašnjem javnom pozivu kosovskog ministra kulture, omladine i sporta Hajrule Čekua da se u dijalog povodom namere privremenih vlasti u Prištini u vezi sa obnovom kuće Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici, uključe usko specijalizovani stručnjaci.

"Ovo tim pre što bi, prema rečima g. Čekua, upravo njima 'trebalo prepustiti tumačenje prošlosti' ".

Čeku je izjavio u sredu da ne veruje da postoji razlog da se ne nastavi restauracija te kuće i da je Vlada veoma zainteresovana da zaštiti svedočanstvo prošlosti i učini ga dostupnim zajednici. On je dodao i da istorijska tumačenja treba da ostanu u domenu stručne javnosti.

On je izjavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, da sva istorijska dokumenta upućuju na to da je Džafer Deva bio saradnik nacista i da je imao značajnu ulogu u osnivanju SS divizije "Skenderbeg" koja je,  "istrebljivala jevreje na Kosovu", nazvao ishitrenom.