NVO: Ukloniti snimke fizičkog maltretiranja maloletnice, slučajem da se pozabave nadležni

Koalicija nevladinih organizacija za dečiju zaštitu
Izvor: Albanianpost.com

Koalicija nevladinih organizacija za dečiju zaštitu izrazila je zabrinutost zbog objavljivanja snimka nasilja nad maloletnicom u medijima na Kosovu i pozvala na njihovo uklanjanje i dostavljanje nadležnima, prenosi Albanijan post. 

U kosovskim medijima je objavljen snimak na kome se vidi kako muškarac udara devojčicu. Prijavljeno je da se incident dogodio u parku u Prištini i da se čulo da se devojčica obraća osobi koja je udara kao ocu. 

Nakon objavljivanja tih snimaka, Koalicija nevladinih organizacija za dječiju zaštitu zatražila je da se uklone slike sa kojih se može otkriti identitet maloletne devojčice.

"Koalicija poziva medije koji su objavili snimke koji mogu dovesti do otkrivanja identiteta deteta, da ih odmah uklone. Otkrivanje identiteta deteta žrtve dovodi do ozbiljne povrede i ponovne viktimizacije deteta“, navodi se u saopštenju. 

Naglašava se da mediji pre svega treba da štite dobrobit, integritet deteta i poverljivost slučaja, fokusirajući se na najbolji interes deteta. 

Koalicija je navela da snimak nasilja nad devojčicom mora biti dostavljen nadležnim organima i zatražila da se hitno preduzmu radnje u skladu sa važećim zakonima kako bi se obezbedila zaštita i dobrobit deteta i preduzele mere protiv počinioca.