Muzički sastav "Metoh" na Vidovdan predstavlja novu pesmu "Dogodine na Kosovu Polju"

Muzički sastav Metoh
Izvor: instagram

Članovi muzičkog sastava "Metoh" manastira Slanci sami pišu i pevaju tradicionalne srpske pesme. Najnoviju pesmu "Dogodine na Кosovu Polju" zvanično će predstaviti na Vidovdan, prenosi RTS.

Ustajanje svake nedelje u šest, jutarnje zagrevanje glasa, čitanje molitve na liturgiji, za ove devojke nije težak zadatak već zadovoljstvo. Po blagoslovu oca Andreja pre četiri godine postale su deo nedeljnog bogosluženja, kao hor "Metoh".

Nedeljna liturgija za njih je poseban doživljaj. Dar za pevanje, kažu, dobile su od Boga.

"Od malena dolazim u manastir i prirodno sa nekim darom koji se vremenom umnožvao, počela sam da pevam na liturgiji", kaže članica hora, Teodora Jovanović.

"Ja lično dobijam neko smirenje koje mi cele nedelje pomaže da sledeću radnu nedelju što bezbrižnije i bolje preprodim", navodi Jelena Stojanović.

"Ovde je zaista neverovatan osećaj i po meni, najlepši osećaj na liturgiji, gde se svi skupljamo na zajedničku molitvu i svi se trudimo da izvedemo. da damo sve od sebe na liturgiji", naglašava Anđela Filipović.

Muzički sastav "Metoh" manastira Slanci čini dvadesetoro svirača i pojaca. Sami pišu i pevaju tradicionalne srpske pesme i izvode pred svaki pravoslavni praznik. Najnoviju pesmu "Dogodine na Кosovu Polju" predstaviće na Vidovdan.

"Ohrabruje svakog Srbina da se nada i da shvati da ništa nije izgubljeno. Pesma ima jedan pripovedački karakter, gotovo u prvoj strofi mi objašnjavamo kakva je atmosfera, ambijent čitave bitke. Čitava pesma se zarvšava porukom i jasnom idejom da molitve bogu upućene Кosovu su i dalje prisutne u sadašnjosti", objašnjava Teodora Jovanović.

Кažu da nije lako preneti drugima osećaj kada pevate u crkvenom horu, ili o svom nasleđu. To mora da se oseti ili pažljivo sluša. Ovo je njihov način da poruku prenesu dalje kako bi i buduće generacije imale šta da čuju.