Održana svečana Vidovdanska sednica Opštine Gračanica i SG Priština

Svečana Vidovdanska sednica
Izvor: Kosovo Online

U Domu kulture u Gračanici održana je tradicionalna svečana Vidovdanska sednica Opštine Gračanica i Prvremenog organa SG Prištine, na kojoj su, pored predstavnika ovih institucija prisustvovali mnogi zvaničnici iz centralne Srbije i Crne Gore.

Sednica povodom obeležavanja 633. godišnjice od Kosovske bitke, započela je intoniranjem himne "Bože pravde" koju je izveo gostujući hor iz Kosovske Mitrovice.

U ime Eparhije raško-prizrenske gračanički paroh otac Darko Marinković u svojoj besedi poručio je da Srbi od Kosovskog boja imaju mučeništvo i patnju, ali da kroz to stradanje, verujući u vaskrsenje, istrajavamo i postojimo.

"Verujem da kao narod nismo od onih koji slave poraz, jer mi na Kosovu nismo izgubili. Nismo izgubili čak ni samu bitku. Pobedili smo jer smo kao nebeski narod zaslužili carsko nebesko, zaslugom Svetoga kneza Lazara i njegovom mučeničkom žrtvom i cele njegove vojske. Mi nismo takvi da slavimo poraze i ja se nadam da ćemo održati taj duh. Veoma sam počastvovan blagoslovom našeg vladike Teodosija, čije vam pozdrave prenosim, velika je čast biti Srbin, ali je i veoma teško biti Srbin pravoslavac. Ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe. Ne dozvolimo da poziv i opredeljenje Svetoga kneza Lazara odbacimo", rekao je otac Marinković.

Među zvanicama prisutni su bili i poslanici u crnogorskom parlamentu Milan Knežević i Andrija Mandić koji je okupljenima preneo pozdrave "srpske Crne Gore", one koja je, kako je naglasio, imala najlepše lice u vreme velikih litija kada su odbranjene srpske svetinje.

"To je ona Crna Gora koja je nekada postojala i o kojoj se mnogo pričalo. Postoji i ona Crna Gora koja je zaboravila na svoju prošlost, veru. Mi, srpski narod u Crnoj Gori, smo odlučili da pratimo svoje pretke, da sledimo njihovu zavetnu misao, a Crna Gora kao država opstala je upravo zahvaljujući tome jer je utemeljena na Kosovskom zvetu. To je bila uporišna tačka koje smo se držali dok smo se borili u Crnoj Gori. Sinoć su se u Crnoj Gori održali Vidovdanski sabori, igraju se Vidovdanski turniri, čitava Crna Gora diše sa kosovskim Zavetom i to je nezaustavljivo.Mi smo jedno i zajedno sa našim braćom na Kosovu i Metohiji, zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom i nećemo posustati nego ćemo se boriti, bar onoliko malo i onoliko snažno, mnogo zaostajući za vama, ali smo sigurni da će nas i ta borba, manja od vaše, na kraju dovesti do velike pobede", rekao je Mandić.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić u svom govoru istakla je da je prisustvo na mestu stradanja Kosovskih junaka, ne samo u Kosovskom boju, već i kasnije u posleratnoj istoriji, obaveza, čast, ali i podstrek da istrajemo uprkos nimalo lakim životnim okolnostima.

"Kosovska bitka je bez obzira na godine koje su prošle opredelila je našu sudbinu. Ona poetičkim, moralnim i duhovnim principima utiče na život nas i naše dece, jer je podvig kneza Lazara, Miloša Obilića i svih kosovskih mučenika učinio da mi postojimo na ovom mestu. Vidovdan nije samo simbol sećanja, on je naša snaga da ne zaboravimo žrtve, da sačuvamo i gradimo domove, da kao zenicu oka čuvamo naše škole, da branimo svetinje. Snaga u toj borbi je i danas naša Srbija. Mi prava na odustajnje nemamo, na to nas obavezuju naše pune škole i vrtići. Pred nama je mnogo izazova. Vidovdan je poziv na mir i jedinstvo", istakla je predsednica opštine Gračanica.

Prvi put ove godine dodeljena su priznanja za doprinos Eparhiji raško-prirenskoj i kosovsko-metohijskoj, nacionalnom ansamblu narodnih igara i pesama "Venac", Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac", dečijem hirurgu Draganu Periću, kao i predsednici opštine Gračanica Ljiljani Šubarić. Nagrade je uručio predsednik Privremenog organa grada Prištine Novak Živić koji se nakon toga obratio prisutnima i istakao da Vidovdan predstavlja praznik svih predaka i potomaka.

"Odavno je Vidovdan postao sinonim za sve naše borbe, za sva naša nadahnuća. Od Kosovske bitke pa do danas nije bilo generacije koja nije čvrsto stajala u odbrani otadžbine. Zbog Vidovdanskog opredeljeja nezaslužno smo trpeli podsmehe da smo zaostali. Naša država sa predsednikom Vučićem na čelu pokazuje zrelost u veri i hrabrost u životu nedozvoljavajući da nadvlada mrak. Vidovdan se dočekuje sa ponosom i dostojanstvom. Strepimo kolike će represije primeniti nad nama, ali ne odustajemo. Ni suzu im nećemo dati ako nas budu skidali do gole kože, gađali kamenicama, privodili dugim cevima. Neka je slava Kosovskim junacima, živela Srbija", kazao je Živić.

Na Svečanoj sednici bio je i bogat kulturni program. "Venac" je uz igru i pesmu pokazao svoje umeće, a stihove nekih od najpoznatijih pesama o Kosovu govorio je glumac Branko Babović.