Održana svečana akademija povodom 35 godina od ponovnog uspostavljanja opštine Štrpce

Dan opštine Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Opština Štrpce obeležila je 35 godina od ponovnog uspostavljanja svečanom akademijom koja je održana danas u domu kulture "Sveti Sava".

Svečanost je otpočela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga pročitana je i čestitka ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića u kojoj je, između ostalog, rekao da je deo njegovog rada u Vašingtonu usmeren i na obezbeđivanje pravde za uhapšene meštane Štrpca.  

Prisutnima se zatim obratila pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušica Nikolić koja je čestitala dan opštine i pročitala pismo direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića.

"Dragi prijatelji, braćo i sestre, dragi moji Štrpčani, dozvolite mi da vam na prvom mestu u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, kao i ime Vlade Republike Srbije čestitam Dan opštine. Priznanje koje ste nam danas dodelili, pripada vama braćo i sestre Sirinićke župe i upućujem ga vašoj istrajnosti, vašoj trpeljivosti, vašoj hrabrosti i odvažnosti da istrajete na svojim vekovnim ognjištima i ostanete i opstanete svoji na svoje uprkos svim izazovima. Kao što vam oni koji za mir ne znaju nikakvom silom, pretnjama niti provokacijama ne mogu oduzeti iz srca vaše i naše Štrpce ni državu Srbiju, tako ni iz Štrpca ne mogu otrgnuti ni Bracu Nikolića ni Dimitrija Račićevića, ni Sašu Milosavljevića, ni Jadrana Kostića, ni Sašu Spasića ni Dragomira Milosavljevića, koji gotovo dve godine bez ikakvog osnova trunu u zatočeništvu pred očima međunarodne zajednice koja se pravi nevešta", poručio je Petković u pismu.

Dodao je da su se muke nadvile nad srpski narod, od Sirinićke župe do Leposavića.

"Ali ćemo zato našim jedinstvom, našom pravednom borbom za mir, za budućnost, za prosperitet na ovim prostorima biti jači od svakog iskušenja. Na tom putu imaćete i nadalje, kao i do sada, snažnu podršku vaše jedine države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, kao i čitavog tima Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Borićemo se zajedno da nijedna majka, nijedno dete ne doživi ponovo sudbinu malog Stefana i njegovog brata Miloša, da jedna Gotovuša ne bude simbol stradanja već srpskog zajedništva i napretka i znam koliko danas snage i energije daje i naš gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim timom da Štrpce ostane jedna od vodećih srpskih opština na Kosovu i Metohiji", naglasio je Petković u pismu.

Petković je istakao da je zato važnoda je Srbija danas ekonomski jaka i stabilna i da može da ulaže i pomaže čitavu Sirinićku župu.

"To čini i činiće još snažnije u godinama koje dolaze. Draga braćo i sestre, zahvaljujući vam od srca na ovom priznanju, ono nas sve u Kancelariji za Kosovo i Metohiju obavezuje da se još snažnije borimo za srpsko ime i barjak na Kosovu i Metohiji. Srećan vam Dan opštine!
Živela Srbija, živelo Štrpce i sloboda za svu našu nevino zatočenu braću", poručio je Petković

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je zahvalio svima koji su prisustvovali obeležavanju jubileja opštine, i poručio da su mešttani bez obzira na izazove odlučni u nameri da ostanu na svojim ognjištima

"Danas su osećanja pomešana iz razloga što su opština Štrpce i njeni građani unazad nekoliko godina meta režima u Prištini, i na različite načine aktuelni režim u Prištini čini sve da naš život učini što težim, kako bi pre svega Srbi iz opštine Štrpce napustili našu opštinu. Mi ćemo se tome suprotstaviti na način kako smo to činili kada nam je bilo teško. Naša braća njih šestorica već 20 meseci se nalaze u kazamatima gde su im i osnovna zakonom propisana prava ugrožena, i znamo zašto i iz kog razloga je neko doneo takvu odluku. Međutim pošto sam bio u prilici da sa njima razgovaram, želim da vam prenesem njihovu odlučnost i hrabrost, a mi imamo obavezu da im se zahvalimo na toj borbi koju vode i u naše ime. Jer nije danas biti lako na mestima na kojima se oni nalaze. Verujući u njihovu skoru slobodu siguran sam da ćemo ih svi zajedno dočekati i da će istina i pravda pobediti", kazao je Jevtić.

Takođe, podsetio je i na ranjavanje srpskog dečaka i mladića na Badnje veče u Gotovuši. 

Jevtić je poručio i da će opština Štrpce dočekati mnoge jubileje i da je obaveza srpskog naroda, pred budućim generacijama, da uvek na isti način, bez obzira na izazove, prkosom, odlučnošću pokaže da ne odustaje od opstanka i ostanka na tim prostorima, jer je to "naša obaveza i prema precima".

"Siguran sam da i vremena pred nama neće biti laka, ali mi nikada ni na koji izazov, ni na koji napad nećemo da ćutimo. I danas kad obeležavamo 35 godina od ponovnog uspostavljanja opštine Štrpce jasno poručujemo koliko god da nas napadate, mi smo odlučni u tome da ovde ostanemo, jer samo želimo da budemo svoji na svome" poručio je Jevtić.

Član predsedništva Srpske liste i načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović je istakao da je narod opštine Štrpce prošao velike muke i iskušenja, ali da je ipak ostao na svojim prostorima.

"Godinama unazad naše oči su bile uprte u Štrpce. Preživeli ste institucionalnu torturu koju niste zaslužili, zato što ste svakoga dobro dočekali kao pravi domaćini. Vi ste primer multietničnosti gde godinama unazad živite sa albancima, a da niste učinili bilo kakvi incident i svako se ovde oseća kao kod kuće, i zato nam je svima bilo krivo zašto ste doživeli sve ovo. Zašto je uhapšen Braca Nikolić sa svojim prijateljima? Zašto su upadali u kuće, zašto je ranjen Stefan i njegov brat Miloš? Hvala vam što istrajavate na ovim prostorima, i kako naš predsednik Aleksandar Vučić kaže, što čuvate naše ime i prezime", kazao je Popović.

Generalni sekretar "Narodnog vijeća" Saša Milošević se prisutnima obratio u ime tri organizacije Srba u Hrvatskoj, Samostalne demokratske srpske stranke, Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog vijeća. 

Istakao je da vide mnogo sličnosti u tragičnim sudbinama Srba sa Kosova i Srba u Hrvatskoj.

"Hoće nam se nametnuti da smo stranci u vlastitoj zemlji, hoće nas okriviti za baš sve loše što se desilo i neće priznati naše patnje i naša stradanja. Nažalost i jedno smo i drugi u našoj bližoj prošlosti znali svojim postupcima itekako doprineti gubitku vlastitih prava. Mnogo bi se stvari dalo reći o našim sudbinama i našoj unutrašnjoj demokratiji, o potrebi da budemo sami prema sebi demokratičniji, ali ja bi za ovu priliku rekao dve od njih, a to su saveznici i to je autonomija. Niko ko u ovako teškim istoriskim vremenima i okršajima te veličine, tog značenja ne može ostvariti svoje ciljeve sam, nužno treba saveznike, a savezništvo je počesto čudna mešavina skuhana od istoriskih okolnosti, kulturnih bliskosti, različitosti i sposobnosti strateškog razmišljanja. Uvek su tu interesi i moć. Mi Srbi nekad smo znali naći saveznike, nekad i nismo. Mnogo je primera u istoriji i za jedno i za drugo. Važno je znati da savezništva nisu jednom za uvek data, i da su ona zavisna od vas sada, i da trebaju biti bazirana na realnoj proceni interesa i snaga i da uveliko od njih zavisi kako ćemo i kuda ići", rekao je Milošević.

Svečanost je upotpunjena i nastupima Kulturno umetničkog društva "Cvetko Grbić", pevačke grupe "Mladost" kao i pesmom hora "Car Dušan".

Na kraju su uručene zahvalnice predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, glumcu Milanu Vasiću, Fondaciji „Dajana Paunović“ i drugim Istaknutim organizacijama i pojedincima.