Osvećenjem spomenika braći Milić u Severnoj Mitrovici obeležena 24. godišnjica NATO bombardovanja SRJ

Spomenik braći Milić
Izvor: Kosovo Online

Osvećenjem spomenika braći Milić na istoimenom trgu u Severnoj Mitrovici danas su pred više stotina građana obeležene 24 godine od početka bombardovanja SR Jugoslavije.

Vence na spomenik posvećen tragično nastradaloj braći tokom bombardovanja SR Jugoslaviju položili su pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnici Srpske liste.

U okviru kulturno-umetničkog programa prikazan je život braće Milić i njihovo stradanje. 

Obraćajući se okupljenim građanima, Aleksandar Spirić je rekao da ni u jednom ratu nema pobednika, da bombe ne biraju ni pol, ni godine, ni nacionalnost i da su se među poginulima našla i naša deca.

"Stojimo ispred spomenika tri božura iz kojih i danas teku krvave suze za njihovu silom ugašenu mladost. Njihov podvig u nama će živeti i nikada ih nećemo zaboraviti. Od zapada smo dobili najbolniji izraz koji smo ikada naučili, "kolateralna šteta". I danas u teškim vremenima zahvaljujući našoj državi sačuvaćemo naš identitet jedinstvo i boje naše zastave", poručio je okupljenima Spirić.

Borislav Tajic je u ime direktora Kancelarije za KiM Petra Petkoviće rekao da je na današnji dan pre 24 godine SRJ napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh tadašnjih pregovora.

"Odluka o bombardovanja doneta je bez odobrenja SB UN. Tokom bombardovanja 19 zemalja nato alijanse ubijeno je 2.500 civila od toga 89 dece, ranjeno 6.000 civila od toga 2.700 dece a 25 osoba i danas se vodi kao nestalo. Gotovo da nema grada koji se nije našao na meti nato napada. Suočeni sa beskruouloznim zlom terora na KiM i vazdušnim udarima, silom upravljenom bez obzira na pravo i pravdu. Ćutanje i neosuđivanje napada na jednu suverenu zemlju i danas traje. Niko nije odgovara za zločine, mi nećemo zaboraviti 2.500 života. Danas smo se okupili pored ovih spomenika i simbola stradanja našeg naroda da odamo počast svim nevinim srpskim žrtvama koji su položili živote na branik otadžbine. Danas se sa ponosom sećamo svog otpora u neravnopravnoj borbi", poručio je Tajić.

Po njegovim rečima krajnji cilj da Srba na Kosovu ne bude nije i neće biti ostvaren.

"Srbija danas je takva da više nikada neće dozvoliti da nam ubijaju decu i da nas proteruju što nam je više puta poručio i naš predsednik", rekao je Tajić.