Paljenjem baklji "kumbara" završene Bele poklade u Štrpcu

Bele poklade Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Paljenjem baklji takozvanih "kumbara" u večernjim satima završeno je obeležavanje Belih poklada ili Pročke u opštini Štrpce. Meštani veruju da se na taj način teraju zle sile.

I dok se u mestima Sirinićke župe u prepodnevim satima organizuje ženidba Kraljevića Marka, u večernjim satima sledi drugi deo običaja tokom kojeg se meštani okupljaju na ulicama i pale baklje odnosno "kumbare" koje se prave od kore trešnjinog drveta, ili od grančica smreke, a zatim se okreću oko sebe.

Dragan Stojanović iz Gotovuše ističe da ne zna od kada datira ovaj običaj, ali da on simbolizuje teranje zlih duhova.

"Ovaj naš stari običaj datira od ko zna kad, mi smo to nasledili od naših starih. Prema verovanju simbolizuje buđenje prirode, same „ kumbare" kada se vatra pali. Narod se na taj način trudi da otera zle duhove i sve nevolje koje su bile tokom zime i kroz život, želimo da se oteraju pošto počinje Veligdanski post da se krene iznova. Pročka predstavlja praštanje i prelazak zime u proleće i sama pesma koju pevamo govori o buđenju prirode", ističe Stojanović.

Ove godine, praznik je sa meštanima Opštine Štrpce proveo i glumac Milan Vasić, koji ističe da je ovo jedinstven običaj koji neće i ne sme da izumre jer je nešto posebno što ovaj kraj ima.

"Meni je ovo savršeno. Mi smo kod mene u Moravi imali običaj da se pale gume i preskaču, a ovo nema nigde. Ne samo na Kosovu nego i u Srbiji, stvarno mi je drago da se običaji čuvaju. Ja sam se danas raspitivao kako da sve ovo objasnim ljudima jer je ovo poput paganskog običaja. Onda shvatim da ljudi ranije nisu imali struje i mnogo svetlosti i tada su verovali u vile i u đavole pa su nekako ovom vatrom i maskama koje nose rasterivali đavole oko sebe da bi zaštitili porodice, imanje i životinje. Drago mi je sve ovo što vidimo u Gotovuši i uopšte u Siriničkom kraju. Znam da su stari poštovali ove običaje, pa i srednje generacije, a sada vidim da ima mnogo dece. Mislim da ovaj običaj neće da izumre i ne sme zato što je nešto posebno što Župa ima", kazao je Vasić.

 

Današnji dan se završava bogatom trpezom koja sledi po povratku kući, nakon čega vernici već sutradan započinju Vaskršnji post.