Patrijarh SPC Porfirije: Mir je put srpskog pravoslavnog naroda

patrijarh porfirije
Izvor: Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Doboju da je mir put srpskog pravoslavnog naroda, da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati decu u pravoslavnoj veri, prenosi Tanjug.

"Decu moramo da vaspitavamo u pravoslavnoj veri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu jer je Jevanđelje naš život", rekao je patrijarh nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vernika.

Naglasio je da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

"Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu", rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.

On je naveo da prema ovom narodu oseća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Patrijarh je rekao da je "došao u svoju kuću" i poželeo okupljenim vernicima da sutrašnji praznik Prebraženja Gospodnjeg dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Naveo je i da je odrastao sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem.

Vladika Fotije zahvalio je na dolasku patrijarha srpskog uoči jednog od velikih praznika.

"Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece. Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja", kazao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na "mučeničkom mestu".

Patrijarh Porfirije stigao je ranije danas u dvodnevnu posetu Doboju, uoči krsne slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg.