Položen kamen temeljac za izgradnju Kulturnog centra u Severnoj Mitrovici

Polaganje kamena temeljca za izgradnju Kulturnog centra
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i položili su kamen temeljac za izgradnju kulturnog centra u u tom gradu, čiji je završetak planiran za maj 2024. godine.

Planom je predviđeno da ovaj objekat ima 5.633 kvadrata prostora, i biće smešten u neposrednoj biće u blizini Hale sportova i autobuske stanice. Ukupna vrednost projekta je 3.498.125 evra i novac je obezbeđen iz Fonda za razvoj severa Kosova.

Radojević je istakao da je Mitrovica još s kraja 19. veka, po rečima srpskog književnika Branislava Nušića, bila "varoš budućnosti".

"'U čaršiji mitrovačkoj meša se Nikšićanin sa Velešaninom, Pećanac sa Gnjilancem, Prištevac sa Prizrencem, Pazarac sa Đakovcem. U Mitrovici ima dosta stranih ljudi, a to čini da je ovaj grad življi i slobodniji u odnosu na ostale kosovske čaršije'. Ovo je citat Branislava Nušića s kraja 19. veka, kada je opisivao Kosovsku Mitrovicu. Takođe bih napomenuo da on u Kosovskoj Mitrovici vidi varoš budućnosti i da sami građani u njoj vide isto. Od tog perioda do danas, mnogo toga je prošlo, mnogo toga smo prošli i proživeli. Naš grad je više puta okupiran, razaran i uništavan, ali zahvaljujući ljubavi naših sugrađana uvek obnavljan, tako da smo sada i urbaniji, sređeniji i lepši. Kulturni centar će biti novi dom za naše kulturne radnike i umetnike iz ovog grada. Svi znamo u kakvoj je situaciji naš grad bio, nismo imali sportsku halu, ni kulturnu dvoranu, ali zahvaljujući viziji koju smo imali, zahvaljujući nadi i onome što je, moram priznati, malo karakteristično za naš narod, a to je inat, bili smo istrajni u tome da ostanemo svoji na svome. Odgovornom politikom smo uspeli da neke od tih snova i nadanja realizujemo", istakao je Radojević.

On je posebnu zahvalnost ukazao predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, koji je, kako je rekao, verovao da ovaj grad može biti bolji, uređeniji i urbaniji.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić je napomenula je da je ovaj projekat već šest godina na čekanju, jer se radilo na prikupljanju potrebnih sredstava za izgradnju.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde sa ovom ekipom, koja je mnogo radila, kako bismo realizovali projekat ovakve vrste. Borba za izgradnju kulturnog centra je trajala šest godina i danas smo prisustvovali činu kada zvanično krećemo sa izgradnjom, jer građani opštine Severna Mitrovica to i zaslužuju", rekla je Hodžić.

Planom izgradnje predviđeno je da Kulturni centar bude završen do maja 2024. godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.