Pooštravaju se mere za akreditovanje studijskih programa

Vjosa Osmani sa studentima medicine
Izvor: Ekonomia Online

Univerzitetski i fakultetski programi neće biti akreditovani osim ako imaju akademsko osoblje najmanje u zvanju "docenta" i ako svaki od njih ima najmanje jedno naučno istraživanje, prenosi Koha.

Kako se navodi, ova odluka Državnog saveta za kvalitet primorala je javne univerzitete da traže rešenja za kadrove, ali i da ulažu u istraživačku komponentu.

Studijski programi koji se akredituju i reakredituju od 1. oktobra 2022. godine moraju da ispune više uslova nego do sada. Državni savet za kvalitet će od njih zahtevati da imaju akademsko osoblje najmanje u zvanju "docenta" i najmanje jedno naučno istraživanje objavljeno na platformama SCOPUS ili Veb of Science.

"Kada napravimo ovu konačnu analizu programa, nastavićemo dalje sa eventualnim konkursom za prijem novih kadrova, ili sa zamenom nosilaca", rekao je Elton Behtiri, prorektor za kvalitet na UP.

Sa Univerziteta u Gnjilanu "Kadri Zeka" rekli su da nove uslove ne ispunjava program Ekonomije.

"Naučnim radovima je potrebno neko vreme da budu indeksirani na platformama koje zahteva KAA. Hitno je. Razumem da na neki način jednom za svagda ne smemo sebi dozvoliti da nemamo kvalitet", rekao je Dževdet Tači, prorektor za nastavu i naučno-istraživački rad UKZ.

U Organizaciji za unapređenje kvaliteta obrazovanja, pooštravanje ovih kriterijuma smatraju faktorom koji poboljšava kvalitet.

"Ova odluka CSC ima vitalni uticaj na akreditaciju ili neakreditaciju naučnog programa, a ovi standardi pozitivno utiču na kvalitet programa, jer će se kroz ovu odluku povećati nivo kvaliteta i smanjiti broj količine programa",  rekla je Liridona Ademaj iz ORCA.

Dodaje se da na osnovu odluke Saveta, svaki bačelor program mora imati najmanje tri profesora, a master četiri.