Prizren: U prisustvu velikog broja vernika proslavljena Lazareva subota u Svetim arhangelima

Lazareva subota u Svetim Arhangelima
Izvor: Radio Goraždevac

Svetom liturgijom koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz prisustvo velikog broja vernika, obeležena je slava manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena – Lazareva subota, prenosi Radio Goraždevac.

U manastiru se nalazi paraklis posvećen Svetom Lazaru četvorodnevnom, i zbog toga se ovaj praznik svake godine svečano proslavlja. Paraklis je nastao nakon povratka monaha u manastir, prvi put posle paljenja konaka 17. marta 2004. godine, i simbolično je posvećen vaskrsenju Lazarevom.

Vladika Teodosije čestitao je današnji praznik i slavu igumana Mihajla.

Vladika je u besedi kazao da su Hristovo stradanje i vaskrsenje stubovi naše vere, označavajući novi početak i spasenje za sve ljude.

„Tamo gde svi misle da je kraj, Gospod čini da nastaje početak nečega boljega, nečega lepšega. I kada su njega raspeli na krstu, kada su mnogi likovali, kada je i sam đavo likovao. Videći Gospoda našega na krstu i kada je izdahnuo misleći da je to kraj, da je to njihova pobeda oni su se prevarili jer to je samo novi početak. Početak nečega boljega i spasenosnijega za nas ljude. Eto, Gospod Lazarevim vaskrsenjem najavljuje svoja spasenosna stradanja i svoje vaskrsenje. I onda samo dan nakon toga kada je on sa svojima apostolima, učenicima ulazio u grad Jerusalim dočekao ga je mnogi narod i deca bacajuci cveće ispred njega kuda je trebao da prođe. I uzvikujući blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje„, kazao je u besedi vladika Teodosije.

Vladika Teodosije je dalje u besedi napomenuo da je Sveti Vladika Nikolaj podučavao o prolaznosti sveta i važnosti usmeravanja naših života prema večnosti. On nas podseća da sve što imamo na zemlji – moć, zdravlje, radost, sreća i slava – prolazi. Njegova poruka naglašava da je svrha Hristovog dolaska bila da nam otvori put ka večnom Carstvu nebeskom.

„Šta god da je ovde na zemlji, to je prolazno, braćo i sestre. I moć, zdravlje, radost i sreća i slava, sve je to prolazno. Zato je Gospod došao da nam podari nešto veće, a to je carstvo nebesko. Mi živimo na zemlji ove prolazne dane, ali preselivši se sa zemlje na nebo mi ulazimo u Gospodnji dan u onaj osmi dan u večnost. Zato naše življenje ovde na zemlji treba da bude osmišljeno time kako će nam biti u večnosti. Sveti Vladika Nikolaj je govorio da svako od nas treba da ima jasan cilj u ovom prolaznom zemaljskom životu, da znamo gde putujemo, gde treba da stignemo. Ako imamo taj cilj braćo i sestre, ceo ovaj život nam i nije važan ovde na zemlji“, kazao je vladika Teodosije.

U porti manastira Svetih arhangela danas je održana i izložba fotografija i razglednica „Prizren 1878-1941. godine“, autora Marka Markovića.

Za sve prisutne goste nakon završetka liturgije priređen je ručak povodom manastirske slave.