Protest medicinskih sestara: Nazivaju nas herojima, neka nas tako i poštuju

Sindikat medicinskih sestara Kosova
Izvor: Koha ditore

Sindikat medicinskih sestara Kosova, u saradnji sa Komorom medicinskih sestara Kosova i Udruženjem zdravstvenih radnika, protestnom šetnjom do Vlade iskazali su nezadovoljstvo visinom plata, uslovima rada i odnosom vlasti prema njima, prenosi Kosovo pres.

Oni su krenuli od Univerzitetskog kliničkog centra Kosova do zgrade Vlade Kosova, gde su zahtevali da se tretiraju ravnopravno i ne diskriminišu.

Potpredsednik Sindikata medicinskih tehničara Enljirat Duraku rekao je da je njihova šetnja pokazatelj frustracije zbog neadekvatnog tretmana institucija.

"Kao što smo i obećali zajedno sa organizacijama i institucijama koje predstavljaju medicinske sestre, danas smo već realizovali marš, pod motom „Dostojanstvena plata, a ne diskriminacija“. Učešće tako velikog broja zajednice medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika pokazatelj je frustracije i krajnjeg revolta zajednice prema načinu na koji se prema njoj odnose državne institucije. Zato smo danas zajedno sa predstavničkim institucijama medicinskih sestara ovde došli sa vrlo jasnim zajedničkim zahtevom, a to je dostojanstvena plata a ne diskriminacija. Naši političari, Vlada, Predsedništvo, Skupština nazivaju nas herojima, pa neka se prema njima ponašaju kao prema herojima“, rekao je Duraku.

Predsednik Komore medicinskih tehničara Naser Rustemi kaže da oni zahtevaju da zakon bude jednak za sve.

"Podržali smo sve zahteve Unije medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika Kosova i podržaćemo sve zahteve koji su ispravni. Želimo da zakon važi za sve podjednako. Ista plata, isti posao, isto obrazovanje za sve. To su pravi zahtevi i nastavićemo i dalje, ali odavde apelujemo na Ministarstvo zdravlja i na Vladu da se suoči sa medicinskim sestrama jer su medicinske sestre te koje rade već tri godine. Izgubile su živote i svoje porodice samo da imaju dostojanstvenu platu“, rekao je Rustemi.

Član sindikalnog rukovodstva Fitim Havolji rekao je da osim plate traže i dostojanstvene uslove, kako bi se zaustavio odlazak lekara sa Kosova.

"Očekujemo da nas tretiraju onako kako zaslužujemo. Nama je važno da pored plate budemo dostojanstveni i uslovi u kojim radimo da budu dostojanstveni kako bismo pružili što kvalitetnije usluge. Cilj je da se ne razlikujemo od EU, da se zaustavi odlazak osoblja. Ako taj trend bude nastavljen, za pet godina ostaćemo bez minimalnih zdravstvenih usluga u našoj zemlji“, rekao je Havolji.