Protest u Gračanici: Sloboda za Rista

Protest u Gračanici - Sloboda za Rista
Izvor: Kosovo Online

Više desetina okupljenih Crnogoraca i Srba održali su protestnu šetnju u Gračanici, zahtevajući oslobađanje Rista Jovanovića, koga je policija privela za Vidovdan, a Osnovni sud Prištini mu odredio meru pritvora od 30 dana.

Protestna šetnja održana je od Doma kulture u Gračanici do spomenika Milošu Obiliću. Okupljeni su nosili transparetnte "Nije kriv", "Pravda za Rista" i "S verom u Boga do slobode".

"Mi smo se danas ovde okupili da podržimo Rista Jovanovića. Osuđujemo svaki sličan napad, paljenje zastave, skrnavljenje, paljenje žita, sve je to za osudu. Mi Srbi i Crnogorci ovde na Kosovu, među nama nema razlike, tu smo da podržimo jedni druge", kazao je predsednik Crnogorske liberalne stranke na Kosovu Radoman Doderović.

Jovanoviću je određen pritvor od 30 dana, jer je prema navodima tužilaštva širio versku i nacionalnu mržnju tokom obeležavanja Vidovdana.

"Nadam se da će Apelacioni sud da razmatra žalbu i da pravilno odluči da li je Risto Jovanović širio mržnju, s obzirom da ne postoji apsolutno nijedan dokaz koji ukazuje na tu činjenicu, koja je prezentovana u albanskim medijima i u optužnici. Nijednim materijalnim dokazom, izjavama svedoka to nije potvrđeno, ostalo su paušalni navodi. Tužilaštvu je objašnjeno da Jovanović nikada nije imao nameru da učini takvo krivično delo i nadamo se da će sud u celosti da prihvati žalbu i da Jovanoviću dozvoli da se brani sa slobode",  kazala je advokat Jovana Filipović, branilac Rista Jovanovića, koja je prisutvovala protestu.

Ona je navela da će tužilštvu predložiliti meru jemstva u iznosu od 15.000 evra, koju je ambasador Crne Gore u Prištini odobrio ili predložiti mere kućnog pritvora ili javljanja u policijsku stanicu.

Protrest je protekao mirno i bez incedenata uz pojačano prisutvo Kosovske policije.

Xhevdet
03. Jul 2021.
Shta ste oqekivali vi serbi da govori protiv albanaca sa merzhnjom i da mu dam orden on treba da bude u zatvor ne samo on nego svi koji govore loshe i za serbe i za albance onaj ko shiri merzhnje
Ja pa ja
04. Jul 2021.
Nije govorio nista niti je sirio mrznju.
Vidi se na snimcima sta je radio. Vi sto govorite protiv njega sirite mrznju.