Pupovci: Legitimitet srpskom univerzitetu na severu dali su DSK i DPK još 2015.

Dukagjin Popovci.png
Izvor: Reporteri

Zamenik ministra prosvete Dukađin Pupovci odbacio je danas kritike predsednika DSK Ljumira Abdidžikua, zbog najave izgradnje objekta Univerziteta u Severnoj Mitrovici, prenosi Reporteri.

Popovci je na Fejsbuku napisao da su legitimitet srpskog univerziteta na severu dali DSK i DPK 2015. godine.

"Legitimitet se dogodio 30. decembra 2015. godine, kada je Vlada koalicije DSK-DPK odobrila Uredbu 21/2015 kroz koju se građanima koji su završili studije na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici priznaju diplome za zapošljavanje", napisao je Pupovci.

Pupovci je zatim dao obrazloženje šta je istina, a šta ne, kada je u pitanju izgradnja ovog Univerziteta.

"Istina je da je Univerzitet u Severnoj Mitrovici sa zakonima Kosova pod direktnom upravom opštine Severna Mitrovica“. Ovo priznaje i sam DSK, pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi, dok ja dodajem Zakon o obrazovanju u opštinama, koji u članu 14 daje opštini Severna Mitrovica posebna ovlašćenja za upravljanje ovim univerzitetom, uključujući odobrenje statuta, koji za sve ostale univerzitete donosi Skupština Kosova. Ova dva zakona usvojena su u maju 2008, po hitnom postupku, i deo su vitalnih zakona koji se ne mogu menjati bez saglasnosti predstavnika srpske zajednice. Verujem da se svi sećaju sastava vladajuće koalicije i skupštinske većine u tom mandatu", napisao je Pupovci.

"Neistina se sastoji u konstataciji da do sada nijedna vlada nije legitimisala univerzitet koji, ne samo da ilegalno nosi naziv javnog univerziteta u Prištini, već i funkcioniše i posluje u potpunosti u skladu sa zakonima i nastavnim programima Republike Srbije. U stvari, legitimitet se dogodio 30. decembra 2015. godine, kada je vlada koalicije DSK-DPK odobrila Uredbu 21/2015 kroz koju se građanima koji su završili studije na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici priznaju diplome za zapošljavanje. Prema zvaničnim podacima, do 30. aprila 2021. godine priznato je 1.709 diploma koje je izdao ovaj Univerzitet. Ne znam kako univerzitet može biti legitimisan bolje od priznavanja diplome", zaključio je Pupovci.