Rekordan priliv novca iz dijaspore, za sedam meseci poslato 750 miliona evra

novac imovina
Izvor: lajmi

Novac koji iz dijaspore stiže na Kosovo iz godine u godinu sve je veći, a za sedam meseci ove godini poslato je 750 miliona evra, što je rekordna vrednost u poslednjih 20-tak godina, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema mišljenju Ljirima Krasnićija iz organizacije „Germin“, ove doznake imaju izvanredan uticaj na kosovsku ekonomiju, uzimajući u obzir pandemiju i poslovne gubitke.

„Objavili smo grafikon koji se odnosi na doznake za ovu godinu, odnosno do avgusta, a ono što smo primetili je da imamo rekordan broj doznaka iz dijaspore u poređenju sa posleratnim godinama, govorimo o periodu januar- avgusta gde je cifra od 750 miliona evra“, rekao je Krasnići.

On ističe da je ovo samo novac koji je poslat iz inostranstva, ne računajući ono što su državljani Kosova koji žive u inostranstvu potrošili tokom godišnjih odmora koje su proveli u domovini.

Krasnići naglašava da pomoć dijaspore doprinosi očuvanju društvenog mira, jer mnoge porodice imaju svoj izvor iz doznaka.

Ono što, po njegovom mišljenju nije dobro, je to što se taj novac uglavnom koristi za svakodnevnu potrošnju.

„Mora postojati državna strategija ili politika i da bi se privukle investicije. Međutim, postoje takvi instrumenti koji mogu imati veći uticaj na kosovsku ekonomiju", kaže Krasnići.

Povećanje potrošnje sa dolaskom ljudi iz dijaspore doprinelo je ekonomskom rastu Kosova za 2021. godinu, prema izveštaju "Konkurencija i oporavak nakon pandemije kovid-19", koji je predstavila Svetska banka.

Prema podacima iz ovog izveštaja, do kraja ove godine ovo povećanje će iznositi 7,1 odsto, u odnosu na smanjenje od 5,3 odsto koje je bilo prošle godine.