Srbi iz Štrpca za Prvi maj na Šar planini u društvu porodice i prijatelja

Prvi maj na Šar planini
Izvor: Kosovo Online

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, mnogi meštani opštine Štrpce, ali i centralnog Kosova, odlučili su da provedu na Šar planini, u društvu porodice i prijatelja, uz roštilj i piće.

Sunčano i toplo vreme išlo je na ruku svima onima koji su današnji dan isplanirali da provedu u prirodi. Jedno od mesta koje je od ranih jutarnjih sati bilo puno posetilaca nalazi se iznad sela Jažince, na putu ka Prizrenu.

Tik uz reku, nekoliko grupa ljudi uživalo je uz roštilj, piće i muziku.

Boban Slavić iz Lepine kod Gračanice došao je na piknik sa porodicom i po prvi put je na Šar planini.

"Odlučili smo se da dođemo ovde jer nam prija svež vazduh. Danas je prelep dan pa smo hteli da iskoristimo priliku da se družimo i to je ono što bi trebalo da obeleži Prvi maj. Tu smo nas četiri drugara sa porodicama, došli smo da se opustimo danas, a onda idemo u nove radne pobede", naveo je Slavić.

Živko Zdravković iz Lapljeg sela danas ima zaduženje da za porodicu i društvo sprema roštilj.

"Imamo kobasice, ćevape, slaninu, batak, pivo se hladi, a tu je i rakija koja se pije pre ručka. Prvi put smo ovde, ali je mnogo lepo i dolazićemo češće. Ipak smo oko 60 kilometara udaljeni od ove planine i šteta je da je ne posetimo", ističe Zdravković.

Pedesetak metara dalje svoje mesto je pronašla i porodica Dobrosavljević iz Gotovuše, opština Štrpce.

Godinama unazad dolaze baš ovde i uvek se lepo provedu, ispričala je Biljana Dobrosavljević.

"Svake godine dolazimo na ovo mesto da obeležimo Prvi maj, kako bi neki rekli, 'praznik nerada'. Ovde u blizini imamo livadu, pa me i vuče da posetim svoj rodni kraj. Pekli smo batake, ćevape, hteli smo i fliju da pravimo, ali nismo bili sigurni kakvo će biti vreme. Vreme nas je poslužilo i sa lepim društvom sve je dobro", dodaje Dobrosavljević.

I ostala brojna izletišta u opštini Štrpce bila su prepuna posetilaca koji su Prvi maj proveli uživajući u prirodi.