Srbian tajms: Porodica Ilić koja živi u nehumanim uslovima uskoro će dobiti stan

Gračanica - Kontejnersko naselje Padalište - Porodica Ilić
Izvor: Serbian Times

Tekst koji je Srbian Tajms prekjuče objavio, a govori o surovom životu stanovnika kontejner naselja u Gračanici, izazvao je veliku pažnju javnosti, kako u Srbiji, tako i u dijaspori.

Redakciji ovog portala javilo se nekoliko pojedinaca, kompanija i srpskih udruženja iz Sjedinjenih Američkih Država koji su izrazili želju da pomognu porodici Zorana Ilića, ali i drugima koji u teškim i nehumanim uslovima žive u naselju Padalište.

S druge strane, Srbian Tajms je juče pokušao da animira neke ljude na položajima da pomognu u rešavanju ovog problema. Prvi se, kako navode, odazvao i pružio podršku generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, bivši zamenik šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a posle njega im se javio i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, koji je uredniku tog portala obećao da će stambeni problem porodice Ilić biti rešen u najskorije moguće vreme.

"Zoran i njegova porodica će uskoro dobiti stan koji zaslužuju u Gračanici, čim se završe neke administrativne stvari i čim on bude useljiv. Još od ranije znamo za problem porodice Ilić i pokušavali smo da ga rešimo, a sada su se konačno i stekli uslovi za to“, kaže Popović, prenosi ovaj portal.

Redakcija Srbian Tajmsa je u međuvremenu već organizovala veliku humanitarnu akciju, tako da će porodici Ilić, odmah po useljenju, stan biti kompletno opremljen kućnim aparatima, nameštajem, odećom, obućom, hranom i svim što je potrebno za normalan život.

Brza reakcija: Gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović obećao Ilićima skoro useljenje

Srđan Popović ističe da je u kontejnerima koje su ruski vojnici ostavili sa sobom nakon povlačenja sa Kosmeta, nakon martovskog pogroma 2004. godine za ovih 17 godina bilo zbrinuto mnogo ljudi, od kojih su neki u međuvremenu napustili Padalište, a neki ostali, čekajući bolje dane.

"Tu su ostale još tri porodice, među kojima i porodica Zorana Ilića, ostalo su pojedinci koji ovde borave dok im ne pronađemo adekvatniji smeštaj. Oni su u nadležnosti Komesarijata za izbeglice, plaćena im je struja i voda i imaju jedan obrok dnevno. Nekima je u međuvremenu obezbeđen krov nad glavom, ali su se oni vratili u kontejnere jer nisu mogli da plaćaju račune", kaže naš sagovornik.

Nazire se kraj mukama:  Porodica Ilić trenutno živi sa pacovima i zmijama, što ugrožava zdravlje njihovo troje maloletne dece

Na naše pitanje da li će u skorije vreme biti rešen smeštaj i drugim stanovnicima kontejner naselja, Popović kaže:

"Opština Gračanica, zajedno sa UNHCR, intenzivno radi na tome da se izgradi dovoljno stanova za sve naše ljude koji trenutno nemaju gde da borave. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci imati prilike da im saopštimo dobre vesti".

Zanimalo nas je da li, dok se to ne desi, postoji mogućnost da se poboljšaju uslovi za život u Padalištu, da se popravi mokri čvor, a toaleti i kupatilo dovedu u red…

"Više puta smo popravljali te instalacije i poradićemo na tome da narednih dana rešimo i te sanitarne probleme", kaže Popović.

Higijenski uslovi katastrofalni

Po njegovim rečima, veliki problem je nedostatak posla koji bi ljudima omogućio da normalno žive i plaćaju svoje račune.

"U poslednje vreme zaposlili smo oko 70 ljudi, dosta lekara i medicinskih sestara, a nadamo se da ćemo u skorije vreme otvoriti pogone za proizvodnju stočne hrane i preradu pilećeg mesa, što bi značilo još nekoliko desetina radnih mesta. Država Srbija ulaže velike napore da omogući ostanak i opstanak Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, situacija je bolja nego što je bila ranije, ali je pred nama još puno posla", kaže Popović.

Podsećamo, u kontejner naselju Padalište, na dva kilometra od centra Gračanice, živi oko trideset osoba, među kojima i dosta dece. Metalni kontejneri su u poluraspadnom stanju, boravak u njima otežan je u letnjim mesecima, kada se od visokih temperatura usijaju, a zimi ih je teško zagrejati, što dodatno pogoršavaju isključenja struje od strane kosovske elektrodistribucije.

Ilić: Već pravimo planove za useljenje

"Srećnije vesti nisam mogao da čujem! Nisam odmah video tekst koji ste objavili u Serbian Timesu jer sam radio u bašti, pa sam se iznenadio kada je telefon počeo da zvoni svaka dva minuta, da mi stižu poruke od prijatelja i familije, kaže Zoran Ilić.

"I do sada smo supruga Katarina i ja dobijali obećanja da će naše stambeno pitanje biti rešeno, ali vreme je prolazilo a nama se činilo kao da su nas svi zaboravili u ovih deset kvadrata kontejnera. Kad sam već pomalo počeo da gubim nadu, desilo se ovo. Zahvalan sam svima vama dobrim ljudima, prvo vama iz Serbian Timesa koji ste sve pokrenuli, zatim našem gradonačelniku Srđanu Popoviću, koji nam je i do sada jedini pomagao i kome smo najviše verovali, njegovim ljudima takođe, kao i našem konzulu iz Čikaga Damjanu Joviću, koji se, kako smo čuli, takođe zauzeo za nas.

On dodaje da sa suprugom već pravi planove za useljenje, ali da do tada mora da reši probleme koje ima sa zmijama i pacovima u kontejneru u kome živi.

"Nećete verovati, ali jutros smo zatekli i žabu u kupatilu. Ne znam da li je to ona što ispunjava želje, ali pošto je naša već ispunjena, nadam se da će uskoro dobre vesti stići još nekoj od porodica koje žive u ovim našim nesrećnim kontejnerima. Voleo bih da opština još nekoga usreći kao što je usrećila nas, ima još dece kojima treba krov nad glavom. Takođe, nadam se da će nam neko uskoro pomoći da sredimo mokri čvor, kupatila i ve-ce i da se zavede neka higijena, ja sam popravio jedan lavabo, ali nemoćan sam za druge stvari, kaže Ilić.

 

Xhevdet
12. Jul 2021.
Svako koje u teshkom stanju kao ova porodica treba pomagati krivi za to su korumpirani politiqari koji misli samo za sebe a ne za narod