Studenti završnih godina studija započeli stručnu praksu u MSP

Nikola Selakovic
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Grupa od 63 studenta završnih godina osnovnih i master studija započela je danas obavljanje tromesečne stručne prakse u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a među njima su i studenti sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Studente je pozdravio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poželevši im dobrodošlicu i da tokom trajanja prakse steknu mnogo novog znanja, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

"Drago mi je što svi zajedno imamo priliku da započnemo nešto potpuno novo u MSP", rekao je Selaković, istakavši da je početak stručne prakse realizacija onoga što je započeto prošlogodišnjim potpisivanjem Protokola o saradnji Ministarstva sa 15 fakulteta sa šest državnih univerziteta.

Selaković je rekao da je, kada je došao na mesto ministra spoljnih poslova, uvideo da Ministarstvu nedostaje mlada, sveža krv, i da je tada započeto osmišljavanje ovog projekta. Istakao je da je inicijalnu podršku projektu dao predsednik Aleksandar Vučić i izrazio nadu da će ovakva praksa postati redovna u Ministarstvu,

Ministar je rekao da će praksu obavljati 63 studenta, od kojih je 31 sa Univerziteta iz Niša, Kragujevca, Novog Sada i Kosovske Mitrovice, i posebno je zahvalio na podršci koju je pružilo Ministarstvo prosvete u obezbeđivanju adekvatnih uslova za smeštaj stažista tokom boravka u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Selaković je zahvalio svima u Ministarstvu koji su radili na ovom projektu, a studentima poželeo da tokom prakse steknu nova znanja i prijateljstva.

"Ako hoćete da radite ovaj posao čestito, dobro i posvećeno, morate da volite Srbiju. Bez patriotizma ovaj posao se ne može raditi", zaključio je ovim svoje obraćanje šef srpske diplomatije.

Selaković je rekao da će oni koji se pokažu kao najbolji tokom obavljanja stručne prakse možda dobiti priliku da, po okončanju studija i sticanju svih zakonskih uslova, nastave da rade u MSP.