Sudija Pinelis: Simonsovi navodi su pogrešni, suđenje u slučaju Klečka je bilo pravno i činjenično utemeljeno

Euleks
Izvor: Foto: EULEX

Međunarodni sudija i nekadašnji član Euleksovog sudskog veća, u slučaju protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženih za zlostavljanje zatvorenika u zatvoru u Klečki, Din B. Pinelis smatra da su nedavni navodi bivšeg Euleksovog sudije Malkoma Simonsa o tome da je ovaj slučaj bio “slab i politički motivisan” zapravo pogrešni i neutemeljeni na istini.

U opširnom pojašnjenju čitavog slučaja, objavljenom na sajtu BIRN – a, Pinelis između ostalog poručuje da ne može da zna šta su tačni motivi sudije Simonsa u iznošenju takvih tvrdnji.

„Moguće je da on želi da potkopa valjanost slučaja kako bi podržao svoj narativ da je procesuiran samo iz političkih razloga, a ne zbog njegove opravdanosti. Iako nemam ličnih saznanja o mahinacijama zvaničnika EULEKS-a koji su hteli osuđujuću presudu u tom slučaju, bilo na Kosovu ili u Briselu, za sebe mogu nedvosmisleno reči da niko nikada nije vršio pritisak na mene, iako sam ja glasao da se nastavi sa suđenjem“, napisao je Pinelis.

On je naglasio da to uključuje i zvaničnike američke ambasade u Prištini, sa kojima, kako kaže, namerno nije imao praktično nikakav kontakt tokom svog mandata na Kosovu kako bih ostao potpuno nezavisan.

„Naprotiv, da sam bio pod pritiskom iz političkih razloga, odbacio bih to bez razmišljanja. I malo je verovatno da su na predsednika veća i sudiju sa Kosova vršeni pritisci da donesu osuđujuću odluku, jer su oni glasali da se optuženi oslobode krivice“, kategoričan je Pinelis.

On je još jednom ponovio da se ne slaže sa konstatacija i optužbama koje je pred kosovskim poslanicima izneo sudija Malkom Simons.

„Po mom mišljenju, slučaj predstavljen sudskom veću u kojem sam sedeo bio je u u celosti vredan celog suđenja, pravno i činjenično“, naglasio je Pinelis.