Svečlja: Do kraja godine biće regulisani svi zahtevi za izdavanje ličnih karata

Dželjaj Svečlja.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da će do kraja godine svi zahtevi građana za izdavanje ličnih karata biti regulisani, posle višemesečne stagnacije zbog nedostatka materijala.

Svečlja je na Fejsbuku istakao je da je od njegovog stupanja na dužnost ministra, bilo problema sa izdavanjem ličnih karata zbog nedostatka elektronskih čipova i da će prioritet imati hitni zahtevi kao što su: putovanja kopnenim putem kroz Srbiju, lečenje i školovanje u inostranstvu i punoletna lica koja prvi put podnose zahtev za ličnu kartu.

Podsetio je na tender za nabavku ličnih dokumenata u vrednosti od 21 milion evra, koji je poništen usled utvrđenih nepravilnosti, te da je dogovoren okvirni jeftiniji ugovor.  

"Uspeli smo da ispregovaramo jednogodišnji okvirni ugovor vredan 3.329.080 evra za veću količinu dokumenata i mnogo niže troškove održavanja. Tako smo samo na održavanju uštedeli 1.382.400 evra. Predugovorom je godišnji trošak održavanja bez nadogradnje sistema i bez nabavke nove opreme iznosio 1.500.000 evra godišnje, ugovorom potpisanim pre dva meseca za istu uslugu plaćaće se 117.600 evra na godišnjem nivou", naveo Svečlja.

Istakao je da se u fondu Agencije za civilnu registraciju nalazi 57.775 ličnih karata, a da je podneto oko 70.090 zahteva.

Naglasio je da se na dnevnom nivou izdaje 3.000 ličnih karata i da očekuje će se do kraja godine situacija sa izdavanjem ličnih karata normalizovati.

"Krajem godine imaćemo nove zalihe i ne očekujemo probleme u vezi sa obezbeđivanjem ličnih karata za naše građane", poručio je Svečlja.