Treći konkurs "Toj ti vikam" za osnovce i srednjoškolce na Kosovu

Sirinićka župa 1
Izvor: RTS

Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Kosovo“ raspisalo je konkurs „Toj ti vikam“ za najlepšu priču na prizrensko-timočkom dijalektu, a radovi se mogu slati do 1. jula.

Konkurs za najlepšu priču na prizrensko-timočkom dijalektu „Toj ti vikam“ organizuje se treću godinu zaredom a predsednica Društva za srpski jezik i književnost „Staro Kosovo“ Jelena Jevtić ističe da je radni naziv konkursa ove godine „Uročile me“.

"Konkurs je otvoren 15. maja i trajaće do 1. jula, a pravo učešća imaju učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola. Uslovi konkursa su isti kao i prethodnih godina, radovi se šalju na imeil adrese društva i ne treba da budu duži od tri kucane strane. Učenici pišu dijalektom i pravo učešća imaju, ne samo učenici iz Sirinićke župe, već i iz Metohije, Centralnog Kosova, Vranja i svuda gde se govori prizrensko- timočkim dijalektom“, kazala je Jevtićeva.

Ona je istakla da je prethodne dve godine vladalo veliko interesovanje učenika za ovaj konkurs i izrazila nadu da će tako biti i ove godine

"Prve godine je konkurs nosio naziv „Toj ti vikam“, a  druge godine je imao podnaslov 'Bilo što bilo, ajt sg'. Prethodne dve godine učenici su bili prilično zainteresovani i dobili smo veliki broj radova, što iz Sirinićke župe, centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja, dobili smo radove iz Velike Hoče i Vranja, tako da je interesovanje za konkurs veliko i očekujemo da i ove godine bude isto tako. Ono što je primetno je da učenici mnogo slobodnije  pišu kada se izražavaju na govoru koji im je prirodan, onako kako govore kod kuće, mnogo lakše pišu nego kada govore standardnim jezikom", istakla je Jevtićeva.

Najlepše priče sa prvog konkursa objavljene su u zborniku „Toj ti vikam“ koji je izdao Institut za srpski jezik SANU, dok će se u prodaji uskoro naći i drugo izdanje.

Drštvo za srpski jezik i kniževnost „Staro Kosovo“ osnovano je krajem 2020. godine, a okuplja nastavnike srpskog jezika, ali i sve one koji žele da brinu o jeziku, kulturi i tradiciji Srba na području centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Siriničke župe.