Tržišna inspekcija tuži IPKO zbog neispunjavanja obaveza prema klijentima

IPKO
Izvor: IPKO

Inspektori Tržišne inspekcije u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) primili su tokom ovog meseca više od 180 prijava potrošača, koji su se žalili na usluge kablovskih telekomunikacija, koje pruža ekonomski operater IPKO, prenosi Reporteri.

U saopštenju za javnost MINT navodi se da su tržišni inspektori izvršili inspekciju operatera IPKO, analizirali dokumentaciju koju je podneo ekonomski operater, žalbe korisnika, materijalne dokaze i na osnovu ovih dokaza je zaključeno da je IPKO počinio prekršaje prema potrošačima, kao što su:

  • varljivi oglasi za klijente koji promovišuc usluge koje ne nudi ili je unapred bio svestan da ne može ponuditi;
  • bez upozorenja i bez ikakvog prethodnog obaveštenja, prestao je sa emitovanjem nekih kanala, što je nateralo veliki broj potrošača da podnesu žalbu tvrdeći da su prevareni.
  • ugovor je nametnuo nepravedne uslove, uslovljavajući klijenta / kupca da u slučaju raskida ugovora pre isteka roka od 12 meseci, klijent / kupac ima obavezu da plati preostale mesece, iako nije u mogućnosti da koristi usluge za koje je zaključen ugovor.

Tržišna inspekcija je 23. septembra 2021. godine pokrenula zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom u Prištini protiv IPKO i očekuje se da će ovaj predmet biti prioritetno tretiran i u skladu sa važećim zakonskim odredbama.

"Ministarstvo i Tržišna inspekcija uvek su posvećeni zaštiti potrošača i bezbednosti tržišta", navodi se u saopštenju.