U Severnoj Mitrovici obeležene 22 godine od početka NATO bombardovanja

Obeležavanje 22 godine od NATO bombardovanja
Izvor: Kosovo Online

Parastosom u hramu Svetog Dimitrija i polaganjem venaca na spomenik "Istina" u blizini glavnog mosta na Ibru, kojem su prisustvovali opštinski čelnici, predstavnici Srpske liste, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, porodice i predstavnici SUBNOR-a, danas su u Severnoj Mitrovici obeležene 22 godine od početka NATO bombardovanja SRJ.

Pomen nevino stradalim žrtvama, tokom agresije koja je trajala 78 dana, služili su sveštenici mitrovačkog hrama na čelu sa protojerejem stavroforom Milijom Arsovićem, a zbog situacije sa koronavirusom, službi je pristustvao ograničen broj ljudi.

"Naša je dužnost i obaveza da se sećamo i odajemo poštu svim stradalnicima u NATO bombardovanju", poručio je Arsović.

Na belegu u neposrednoj blizini glavnom mosta na Ibru, na kojem se nalaze imena žrtava i koji podseća na stradanje koje je pretrpeo narod na ovim prostorima tokom NATO bombardovanja, cveće su položili predsednik PO Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, predsednik Srpske liste Goran Rakić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić i predstavnik SUBNOR-a Slobodan Bogićević.

"Ovom prilikom želimo da se podsetimo i da nikada ne zaboravimo 22. godišnjicu napada NATO alijanse protiv Srbije, što je predstavljalo brutalnu i sramnu agresiju. Najmoćniji vojni savez, sastavljen od 19 država, terorišući iz vazduha svojim moćnim oružjem, napao je SR Jugoslaviju, a agresija je trajala dugih i mučnih 78 dana", rekao je Bogićević.

On je dodao da svetska javnost godinama obmanjivanja za stvarni razlog tog "mini svetskog rata", navodeći da se na Kosovu dešava humanitarna katastrofa.

"Zapravo, desila se oružana pobuna Šiprata protiv sopstvene države, zbog navodnog kršenja ljudskih i manjinskih prava od strane Srbije, što je laž i izmišljotina. Preživeli borci, naša udruženja i svi rodoljubi srpskog naroda nikada neće zaboraviti borce koji su izgubili svoje živote u svim oslobodilačkim ratovima za oslobođenje naše zemlje od svih okupatora i agresora. Zato je naša obaveza da posećujemo sva spomen obeležja, odamo im poštu i sećamo se njih", poručio je Bogićević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić podsetio je da je mart mesec, deo godine u kojem su u novijoj istoriji Srbi mnogo puta stradali.

"Dokaz tome je i spomenik 'Istina' koji potvrđuje da je tokom poslednjih sukoba na Kosovu i Metohiji i NATO agresije stradalo više stotina Srba i drugih građama. Neka se nikada i nigde u svetu ne ponovi ono što se desilo srpskom narodu", rekao je Spirić.

On je dodao da i pored svih nedaća i stradanja koje je preživeo srpski narod, pre svega na Kosovu, ali i širom Srbije, opredeljenost državnih vlasti da se radi na obezbeđivanju mira.

"Zalažemo se za mir i ovaj spomenik jeste mesto na kojem odajemo počast i poštovanje svim stradalima, ali gledamo i u budućnost za koju se zalaže naša država Srbija, a to je da rata više ne bude i da sve probleme rešavamo dijalogom. To je jedini način na sačuvamo živote ljudi i da Srbija i srpski narod napreduju", zaključio je Spirić.