U Srbiji dovoljno energenata, nema zastoja u isporuci

Grejanje
Izvor: lajmi.net

Država je obezbedila dovoljne količine energenata za domaćinstva i privredu, pa neće biti zastoja u isporuci, rečeno je danas u Vladi Srbije na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, prenosi Tanjug.

Takođe, ocenjeno je da je dodatnim uvozom električne energije osigurana energetska bezbednost u zemlji.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da su na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji.

Predstavljeni su izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta, kao i informacije o proizvodnji, transportu i potrošnji uglja u termokapacitetima.

S obzirom na to da je najavljen pad temperature, na sednici je bilo reči i o planovima za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije rekli su da proizvodni kapaciteti normalno rade u uslovima intenzivnih snežnih padavina i niskih temperatura.

Poručili su da se preduzimaju sve neophodne mere kako bi proizvodnja, transport i potrošnja uglja bila na planiranom nivou. Kada su u pitanju hidrokapaciteti, rekli su, da oni rade u uobičajenom režimu za ovaj period godine.

Iz EDS je navedeno da snežne padavine za sada nisu dovele do ozbiljnijih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, kao i da prenosni sistem funkcioniše bez problema.

Na sednici se razgovaralo i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i zaključeno je da se zbog niskih temperatura očekuje rast potrošnje gasa u narednim danima.

Isporuka toplotne energije odvija se bez većih problema, rekli su iz Beogradskih elektrana, te najavili da će se od sutra korisnicima daljinskog grejanja isporučivati toplotna energija 24 časa dnevno zbog predstojećih ledenih dana.

Na sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", JKP "Beogradske elektrane", kao i članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica i Srbija Kargo, navedeno je u saopštenju ministarstva.