UNS i DNKiM: Nezavisni kanal na srpskom uslov za ravnopravnost srpskog jezika na Kosovu

UNS
Izvor: RTV

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) saopštili su da protestvuju jer je juče Radio-televizija Kosovo 2 (RTK2), program na srpskom, emitovala prenos Skupštine Kosova na albanskom jeziku i traže da rukovodstvo Radio-televizije Kosova prekine sa praksom uskraćivanja informacija o važnim događajima na srpskom jeziku.

UNS i DNKiM ističu da je na dnevnom redu Skupštine Kosova bio dijalog Beograda i Prištine koji građani Kosova, Srbi, nisu mogli da prate, čime im je uskraćeno Ustavom garantovano pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i prekršen Zakon o upotrebi jezika, navedeno je na sajtu UNS-a.

Podsećaju da kosovske vlasti i dalje krše Ahtisarijev plan iz februara 2007. godine i Ustav Kosova kojim je predviđeno osnivanje nezavisnog kanala na srpskom jeziku na celoj teritoriji Kosova.

"Vreme je dokazalo da je osnivanje takvog kanala na srpskom van postojećeg sistema RTK jedino rešenje za poštovanje ravnopravne upotrebe srpskog jezika", navodi se u saopštenju.