Upravni odbor RTK imenovao Aleksandru Jovanović za direktorku RTK2

RTK 2
Izvor: Kosovo online

Sa osam glasova za i bez glasa protiv, Upravni odbor Radio televizije Kosova (RTK) imenovao je Aleksandru Jovanović za direktorku kanala na srpskom jeziku - RTK2.

Odluka je doneta nakon izbornog procesa, odnosno preporuka Radne grupe za izbor direktora RTK2 na osnovu Zakona o RTK i internog pravilnika.

Kako se navodi na sajtu RTK, Odbor od Akeksande Jovanović očekuje da "ojača poziciju kanala RTK 2 na tržištu kao vodećeg televizijskog kanala za srpsku zajednicu".

Odbor se zahvalio svim kandidatima koji su učestvovali u procesu selekcije i potvrđuje svoju posvećenost poštovanju najviših standarda profesionalizma i integriteta.

Procedure za izbor direktora RTK2 definisane su Zakonom o RTK, koji u svom članu 35. zadužuje Odbor za osnivanje spoljne radne grupe, koja ocenjuje i bira kandidate. Ovu grupu čini sedam članova, od kojih su četiri iz srpske zajednice, dva iz albanske zajednice i jedan iz drugih nevećinskih zajednica, koji svi moraju biti politički nezavisni i predstavnici civilnog društva ili medijski stručnjaci.

Jovanović dolazi na poziciju koju je donedavno obavljao Željko Tvrdišić, koji je u novembru prošle godine objavio da je okončao trogodišnji mandat na tom mestu. 

On je prethodno bio suspendovan nakon događaja u Banjskoj, kada je ocenio da je "tadašnja odluka uprave bila klasičan udar na nezavisnu uređivačku politiku kanala na srpskom jeziku" i da je pogaženo pravo na slobodu govora, te da je uprava poslala poruku svim zaposlenima RTK2 da se cenzurišu akteri koji iznose mišljenje drugačije od Vlade Kosova.