Vaskršnje likovne radionice za najmlađe iz Babinog mosta, Crkvene vodice i Crkoleza

Vaskršnje radionice
Izvor: Kosovo Online

U organizaciji Pokrajinskog kulturnog centra Priština-Leposavić održane su tri „Vaskršnje likovne radionice“ za đake od 5. do 8.razreda u osnovnim školama „Milan Rakić“ Babin Most, „Dositej Obradović“ Crkvena Vodica i „Jedinstvo“ u Crkolezu.

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, deca su imala priliku da oslikavaju jaja i na taj način uče o tradiciji, veri i običajima.

Pokazali su izuzetnu kreativnost u radu na oduševljenje svih, a na ponos nastavnika, direktora i organizatora.

Mentori radionica bili su likovni umetnici Jovana Savić Jevtić i Slobodan Bobo Rakić.

Predmetni nastavnik likovne kulture Slobodan Bobo Rakić ističe da je ovo jedinstvena prilika da deca u enklavi na Kosovu učestvuju u ovakvoj radionici.

Oni su posebno srećni kada imaju priliku da pokažu svoj talenat.

"Naš najveći uspeh je osmeh i sreća na licima te dece. Srpski narod na Kosovu i Metohiji suočen je sa velikim problemima, to deca i tek kako osećaju. Veliki je uspeh, ako smo na ovaj način uspeli da im ulepšamo dan i stvorimo lepu uspomenu. Takođe, učenje o tradiciji je nešto što čuva naš identitet. Zahvaljujem se direktorima škola, koji su prepoznali kvalitet i podržali program Pokrajinskog kulturnog centra Priština-Leposavić", rekla je Jovana Savić Jevtić v.d. direktor PKC-a Priština-Leposavić

Na ovim radionicama oslikano je ukupno 68 jaja, različitih boja i motiva. Prisutni su tradicionalni oblici, poput krsta, hrišćanskih inicijala, crtanih junaka, apstrakcije, pejzaža, cveća...

U Osnovnoj školi „Jedinstvo“ u Crkolezu pored slobodnog slikanja đaci i nastavnici imali su priliku da se upoznaju i isprobaju tehniku šaranja voskom i šaralicom, zahvaljujući pedagogu škole Miljani Belošević koja je pokazala kako se radi.