Osnovci iz Leška kroz humanitarni Vaskršnji bazar prikupljaju novac za pomoć Nemanji Baloviću

Humanitarni vaskršnji bazar Lešku za pomoć dečaku Nemanji Baloviću
Izvor: Kosovo Online

U dvorištu Osnovne škole "Stana Bačanin" u Lešku, danas je organizovan humanitarni Vaskršnji bazar za 14-ogodišjeg Nemanju Balovića iz Leposavića, koji od rođenja boluje od cerebralne paralize. Na štandovima su se mogli videli kreativni radovi od različitih materijala - od umetničkih slika do ukusnih slatkiša i knjiga.


Deca iz ove osnovne škole, svi od prvog do osmog razreda, uz pomoć nastavnika, a na ideju nastavnice građanskog vaspitanja Danke Antonijević, odlučili su da svoje proizvode izlože u susret vaskršnjim praznicima, kako bi prodajom prikupili novac za Nemanju.

"Današnji junaci priče su deca", kaže nastavnica Danka Antonijević, od koje je krenula ova plemenita ideja.

"Deca su došla na ideju, tako što smo se zajedno dogovorili da za Vaskršnji bazar napravimo raznovrsne ukrase, slatkiše, igračke, ikone i da to prodajemo u dvorištu naše škole. Deca su tom idejom bila oduševljena i želeli su da pomognu Nemanji oko njegovog lečenja. Pomogli smo u lečenju Angeline iz Sočanice, Luke iz Leposavića, a sada, nadam se, pomoći ćemo i Nemanji, kome je neophodno dosta novca", rekla je Antonijević.

Ona je dodala da je zahvalna svima koji su učestvovali u današnjem humanitarnom bazaru, a posebno deci koja su se udružila u želji da pomognu svom vršnjaku.

"Želim da sva deca vaskrsnu od ovih bolesti, ozdrave i da se jednoga dana nađemo svi zajedno na ovom školskom terenu i da se zajedno igramo sa decom i veselimo njihovom zdravlju. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su učestvovali danas, direktoru, pomoćniku direktora škole, svojim kolegama i koleginicama, roditeljima, a pre svega deci, jer u njima ima mnogo empatije, saosećanja, solidarnosti i ljubavi da pomognu svojim vršnjacima, jer kako kažu - kad se male ruke slože sve se može", napomenula je Antonijević.

Učenik šestog razreda Novak Miladinović svestan je da je neophodno uvek priskočiti u pomoć onima kojima je to najpotrebnije, kao što je to sada potrebno Nemanji.

"Naša nastavnica je došla na ideju da održimo jedan humanitarni bazar, kao što smo održali i za Luku. Ideja je bila da svako ko može nešto da donese i doprinese kako bi pomogao našem drugu Nemanji. Ono što bi svi trebalo da promenimo u našem okruženju je da svakom detetu kome je potrebna pomoć, pomognemo i da sve što je u našoj moći da učinimo za našeg druga, posebno ono što oni sami ne mogu", rekao je ovaj razboriti dečak.

Kao i njen drug, i Tina Janićijević kaže da uvek treba pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Nada se da će i Nemanja ozdraviti, kako bi se zajedno igrali.

"Najpre smo na času razgovarali o tome, nastavnica nam je rekla da je jednom dečaku potrebna pomoć i mi smo se svi zajedno dogovorili da organizujemo ovaj bazar. Pravili smo kolače, svašta, čak su mnogi doneli i sokove. Uvek treba pomoći onima kojima je to najpotrebnije, jer kada bi nama bila potrebna pomoć i oni bi nama pomogli. Jedva čekamo da i ta deca ozdrave i da dođemo zajedno na ovo igralište da se igramo i trčimo ", kazala je Janićijević.

Ana Janićijević jedna je od najmlađih na humanitarnom bazaru, ali ništa manje rešena da pomogne kada treba.

"Danas smo prodavali svašta, kako bi pomogli drugaru, pravili smo i izložili korpice, zeke i ostalo. Lepo je pomoći nekome, kako bi ozdravio i igrao se sa nama", kazala je Janićijević.

I Elena Janićijević, tek godinu starija od svoje drugarice, bez dvoumljena kažeda svi treba da budu bolji i posebno dobri prema deci kojoj je potrebna pomoć.

"Svoj deci kojima je potrebna pomoć, mi ćemo im priskočiti u pomoć, kako bismo doprineli se prikupi novac i kako bi se oni izlečili", rekla je Janićijević.

Ova vredna i plemenita deca, danas su na bazaru u Lešku prikupila skoro 290.000 dinara za pomoć Nemanji Baloviću.