Zvečan: Potpisani ugovori sa ličnim pratiocima

Zvečan: Potpisani ugovori sa ličnim paratiocima
Izvor: Opština Zvečan

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica, koje je ovlašćeni pružalac usluge socijalne zaštite “Lični pratilac deteta“ na teritoriji Kosova i Metohije potpisalo je danas ugovore u opštini Zvečan sa ličnim pratiocima sa čitavog Kosova.

U ime svih opština ugovor je potpisala opština Zvečan i predsednik privremenog organa Ivan Todosijević, navodi se u saopštenju te opštine.

"Opština Zvečan već tri godine organizuje i sprovodi postupak  praćenje realizacije usluge, ovim putem im se zahvaljujemo na odličnoj saradnji, posvećenosti i profesonalizmu koji zaposleni i predsednik Todosijević nesebično svojim zalaganjem doprinose da bi sva deca kojima je usluga potrebna dobila podršku. Veliki doprinos pruža i Kancelarija za KiM RS  kroz logističku podršku, informisanje, kao i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja RS koje je opredelilo namenske transfere za realizaciju socijalnih usluga na teritoriji KiM", navela je predsednica Društva za CDP Ivanjica defektolog Svetlana Glavinić.

Zahvaljujući svim navedenim institucijama danas u opštini Zvečan se potpisuju ugvori sa saradnicima – ličnim pratiocima deteta, koji će od 1. septembra pružati podršku deci sa smetnjama u razvoju/invaliditetom do 31. Januara 2022.god.

Ukupan broj angažovanih ličnih pratilaca na terenu je 44, dva kordinatora i jedan stručni radnik.

U ime predsenika privremenog organa skupu se obratila načelnica društvenih delatnosti Ljljana Anksentijević. Svim prisutnim je poželela dobrodošlicu i zahvalila se na saradnji Glavinić.

Aksentijević je istakla da je podrška ličnog pratioca deteta za decu sa smetnjama u razvoju/invaliditetom pravo, kao prava vaših srca. 

"Srce ima pravo da voli i bude voljeno, tako da smo kroz ove tri godine videli kako kuca srce svakog deteta i možete li zamisliti kako izgleda njihov san svih ovih godina. Zahvaljujući svim relevantnim ustanovama i Privremenom organu opštine Zvečan sa predsednikom Todosijevićem koji je to sve sproveo", rekla je Aksentijević.

U saopštenju se ističe da je usluga lični pratilac deteta dostupna deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom koja su uključena u vaspitno-obrazovni proces-predškolsku ustanovu ili školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Dodaje se da su direktni korisnici usluge deca sa smetnjama u razvoju/ invaliditetom, a indirektni; porodice dece sa smetnjama u razvoju, nezaposlena lica,  nastavno osoblje i učenici u školi ili predškolskoj ustanovi.