Građani Kosova ove godine pojeli dva miliona kilograma keksa iz Srbije

plazma keks
Izvor: Facebook

Tokom ove godine građani Kosova su konzumirali dva miliona kilograma keksa iz Srbije, vrednosti pet miliona evra, piše Koha.

Od početka godine iz Srbije je na Kosovo ušla roba ukupne vrednosti osam miliona evra, od čega je pet miliona dato na uvoz dva miliona kilograma keksa i slatkiša.

Portparol Kosovske carine Adriatik Stavileci kaže da je u procentima količina robe zvezena iz Srbije ostala ista, kao i da je uvoz proizvoda iz Srbije fokusiran na prehrambenu industriju, ali da ima i industrijskih proizvoda.

Sa druge strane, kaže on, u Srbiju se izvoze uglavnom voće, povrće i građevinski materijali.

Ekonomista Mustafa Kadrijaj kaže da dok se kompanije iz Srbije trude da imaju veliko tržište na Kosovu, kosovski proizvodi imaju poteškoća da se probiju na srpsko tržište.

Predsednik Kosovske privredne komore Berat Rukići procenjuje da trenutno postoji tržišna neravnoteža između Srbije i Kosova i da to šteti državnoj ekonomiji.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosovo se i dalje suočava sa velikim trgovinskim deficitom, budući da poslednji podaci za 2021. godinu pokazuju da je doprinos izvoza sa zemljama CEFTA bio više od 24 miliona evra, dok je uvoz bio skoro 90,3 milijarde evra.

Sredinom novembra kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari najavila je "nove mere na neke proizvode koji se uvoze iz Srbije", pre svega na konditorske proizvode, a sa ciljem da se zaštite kosovski proizvođači.

U prilogu KTV-a govori se o uvozu srpskih proizvoda.