Građani o poskupljenjima: Kilogram paprika šest evra, šta više reći

Prodavnica u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Životni standard građana na Kosovu svakog dana sve više opada, dok cene osnovnih životnih namirnica konstantno rastu.

Građane, posebno one sa niskim standardom i penzionere, poskupljenje namirnica i struje sve više zabrinjava.

"Šta da radimo, ne možemo ništa po tom pitanju. Visoke cene na svakog potrošača utiču, plate su male, mada su za nekog dobre, a za nekog loše", kazao nam je Slaviša Živić iz Gračanice.

Mile Jovanović iz Livađa ističe da se za kilogram paprike mora izdvojiti pet evra, što je neprihvatljivo.

"Ma kakao nema poskupljenja, kilogram paprika je pet evra, ne trebamo da pričamo dalje. Ko ima male penzije ima da strada, narodo strada, a ne veliki. Sve je poskupelo od zejtina, paprike, za više od pola cena", kazao Jovanović.

Sa njim se slaže i Radovan Maksimović iz Gračanice, koji smatra da je trenutna situacija katostrofalna.

"Nema primanja, katastrofalno je stanje. Kada saglademo celokupnu situaciju, beda", istakao je Maksimović.

Poskupljenje namirnica uticalo je i na budžet  penzionere.

"Primetili smo da su cene skočile, imam malu penziju kojom jedva plaćam račune", kazala je Živoratka Marković.

Vlasnik trgovinske radnje "Anđela" u Lapljem Selu Bojan Rajković ističe da se kupci ne žale na cene, već na životni standard.

"Pre nešto više od dva meseca poskupelo je brašno, šećer, zejtin. Sada poskupljuju slatkiši, koji su povezani sa cenom šećera i prevoza. Takođe poskupljuju mlečni proizvodi i suhomesnati. Potrošači su upoznati sa cenama, jer poskupljenje je na globalnom nivou, oni se ne žale na cene već na životni standard, jer plate ostaju iste, a cene skaču, pa je potrošačka korpa skuplja", istakao je Rajković.

Zabrinutost oko poskupljenja izrazio je i vlasnik restorana "Ćao" u Lapljem Selu, Neša Radulović, koji napominje da se trudi da cene hrane i pića održe konstantnim, ali uz svakodnvni rast to je sve teže.

"Roba svakodnevno poskupljuje, ovo je strašno. Sada će i struja da poskupu, koliko će to tek to da utiče. Koronavirus, kontrole, sankcije, kazne, ko ovo izdrži napisaće knjigu. Paprika šest evra za kilo, zar je to moguće, skuplja od mesa, svi se plašimo da ne izgubimo posao", kazao je Radulović.

I vlasnici bezinskih pumpi podligli su cene, pa vozači danas za litar benzina moraju izdvojiti 1,31 centi, dok dizel košta 1,28 centa, a tečni naftni gas 78 centi.

Takođe, poskupeo je i hleb, sada je 40 centi.