Grdžaljiu: Kreatori politike na Kosovu ne razumeju krizu, više se govori o zatvaranju nego o pomoći

Safet Grdžaljiu, bivši predsednik Privredne komore Kosova.jpg
Izvor: Ekonomia onlajn

Nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdželjiu rekao je da oni koji kreiraju politiku na Kosovu ne razumeju ekonomsku krizu koja vlada, pa samim tim i ne mogu da obezbede strategiju za izlazak iz krize, prenosi Ekonomia Onlajn.

Grdžaljiu je istakao da se na Kosovu mnogo više govori o zatvaranju nego o pomoći preduzećima, što je kako kaže, pogrešno zbog velikih posledica u ekonomiji.

"Kreatori politike na Kosovu ne razumeju krizu i ako se kriza ne razume, onda ne može biti strategije za izlazak iz krize. Paradoksalno je da se na Kosovu više govori o zatvaranju nego o podršci i vreme je da se shvati realnost na Kosovu, gde se od hitnog paketa za mart 2020. godine nije dogodilo ništa pozitivno u podršci građanima ili preduzećima", rekao je Grdžaljiu i dodao da zatvaranje nije rešenje.

On je podsetio da Kosovo nije odobrilo pakete ekonomske pomoći za građane i preduzeća, dok su zemlje regiona već donele neke odluke da pomognu građanima i preduzećima.

"Na Kosovu je tokom svih ovih meseci pandemije isplaćeno samo 206 miliona evra, kao prvi paket za hitne slučajeve, a drugi kao mini podrška za neka preduzeća, i s tim u vezi ne bismo trebali biti iznenađeni da se preduzeća ugase i da dođe do gubitka posla. Najveći rizik zapretiće Kosovu uzimanje loših zajmova", rekao je Grdžaljiu.

On je, govoreći o budžetu za narednu 2021. godinu, ocenio da taj budžet nije razvojni, već više socijalni.