Grin: Kosovo ima potencijal za razvoj, donećemo najbolje prakse

it sektor fondacija ana i vlade divac
Izvor: fondacija ana i vlade divac

Osnivač i izvršni direktor "Inovejt Izrael" Itai Grin izjavio je da Kosovo ima veliki potencijal za razvoj i izrazio spremnost da pomogne znanjem iz najbolje prakse 500 izraelskih korporacija koje se bave inovacijama, prenosi Telegrafi. 

Na pitanje kako vidi odnos Kosova i Izraela dve godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Grin je naveo da je važno da Izrael sarađuje sa partnerima. 

"Kao Izraelci, vidimo ovo kao veliku i zajedničku priliku. Takođe, mislim da možemo mnogo da naučimo od vas. Čim sam čuo premijera (Albina Kurtija), bilo je veoma inspirativno. Izrael može da podeli sa vama deo znanja, posebno kada su u pitanju inovacije, informacione tehnologije i obrazovanje", rekao je Grin, koji je bio učesnik Balkanskog samita koji je održan u Prištini.

On je u intrervjuu za Telegrafi naglasio važnost obrazovanja. 

"Na nekim univerzitetima u Izraelu studenti moraju da pohađaju kurseve preduzetništva i ako to uradite imaćete više preduzetnika jer ste dvojezični, prilično pametni i obrazovani. Samo treba da se posvetite obrazovanju, počev od vrtića, osnovne škole, ali i na fakultetima, tako da morate da naterate svakog studenta da polaže bar jedan kurs o preduzetništvu. Verujte mi, oni će osnovati nove poslove, privući investitore i ovo je način da zaista donesu prosperitet novim generacijama", rekao je Grin.

Grin je naveo da Izrael Kosovu može doneti znanje iz najboljih praksi 500 korporacija koje se bave inovacijama. 

"U Izraelu je od 2018. godine obavezno da svaka banka ima najmanje jednog člana odbora sa iskustvom u inovacijama i tehnologiji. To je jednostavno učiniti. Razgovarao sam sa premijerom i mislim da on to može da smisli za nedelju dana. Zamislite samo, da u svakoj kompaniji na Kosovu ima bar jednog člana odbora sa jakim iskustvom u inovacijama i tehnologiji. To će doneti nove načine, nove ideje, nove poslove, nove tehnologije i ubrzaće stvari. Sa ovim jednostavnim primerom iz Izraela, mislim da možete uspeti na Kosovu i dobiti vrednost od toga super brzo", naveo je Grin.