Jakurti: Tek svaki peti zaposleni na Kosovu zarađuje dovoljno za život

Porodica
Izvor: Pixabay

Svaka peta plata na Kosovu može se smatrati platom za život, pokazala je studija Instituta "Musine Kokaljari", koju je objavio Edison Jakurtin, prenosi Reporteri.

Jakurti je saopštio da na osnovu obračuna za četvoročlanu porodicu, dvoje odraslih i dvoje dece u školi, za pokrivanje osnovnih troškova potrebno je 1.152 evra. Prema njegovim rečima, trenutno na Kosovu samo svaki peti zaposleni može da dostigne ovu platu.

U javnom sektoru, navodi, taj procenat je bolji nego u privatnom sektoru, jer u državnom sektoru trenutna plata iznosi blizu 92 odsto od onoga što je on nazvao dnevnicom.

Jakurti je rekao da je plata dovoljna za osnovne troškove i dostojanstven život i da ne vodi računa o stepenu privrednog razvoja, kao što to čini minimalna plata.

U obračunatu platu od 1.300 evra bruto, a 1.152 evra neto, za četvoročlanu porodicu, uračunati su i troškovi za hranu i piće, odeću, kiriju, održavanje kuće, zdravlje, prevoz, troškove komunikacije, rekreaciju i obrazovanje. Dok je za studiju je koristio međunarodno priznate metodologije.

Da bi pomogla u ovom aspektu, Jakurti je rekao da Vlada ima kao instrument intervenciju kroz podizanje minimalne zarade.

Dodaje da postoje velike razlike među radnicima i po polu. Prema njegovim rečima, muškarcima u javnom sektoru, zarada bi trebalo da bude povećana za 32 evra, a ženama za 125 evra.

On je istakao da sadašnja minimalna plata 170 evra i ona koju je predložila Kurtijeva vlada - 250 evra neto, imaju veliki jaz u odnosu na životni vek.

Jakurti je dodao da bi Vlada trebalo da poveća minimalnu zaradu da bi ublažila sklonost radnika da odlaze, a preduzeća svakako da povećaju plate. Isto tako, problem je predstavljao i nedostatak sindikata u privatnom sektoru.