Kosovo po značaju šesti trgovinski partner Albanije

Uvoz-izvoz
Izvor: Rtklive.com

Obim trgovine Kosova sa Albanijom je za prvih pet meseci ove godine dostigao 178 miliona evra, što je rekordan nivo zabeležen u njihovim trgovinskim odnosima, pokazali su podaci kosovske Agencije za statistiku, prenosi Reporteri. 

Kosovo je tako šesti najveći trgovinski partner Albanije, posle Italije, Turske, Nemačke, Grčke i Kine, sa skoro četiri odsto u ukupnom iznosu.

Kada je reč o izvozu iz Albanije, Kosovo je na trećem mestu, posle Italije i Nemačke, sa 7,6 odsto ukupnog izvoza, dok udeo uvoza sa Kosova čini svega 1,63 odsto od ukupnog uvoza za prvih pet meseci 2022. godine.

Kosovo je jedno od retkih sa kojima Albanija ima pozitivan trgovinski bilans. Najveći udeo u izvozu i dalje imaju bazni metali, sa 43 odsto ukupnog iznosa, pri čemu glavnu ulogu ima kompanija za preradu čelika Kurum.

Na drugom mestu su mineralni proizvodi, uključujući naftu, sa 17 odsto ukupnog izvoza. 

Proizvodi koji se sa Kosova najviše uvoze u Albaniju su metali, sa 33 odsto ukupne količine, zatim minerali sa 32 odsto. 

Iako Albanija ima veći udeo poljoprivrede i privrede (oko 20 odsto skoro duplo više od Kosova), uvoz gotove hrane, alkoholnih pića i duvana za pet meseci bio je nešto veći od njenog izvoza. 

Prema statističkim podacima, u 2017. zabeležen je najveći broj preduzeća sa Kosova u Albaniji i to 478. U narednim godinama njihov broj je opao, dostigavši minimum 2020. godine, što se poklapa sa periodom pandemije koronavirusa.

U 2021. njihov broj je ponovo porastao, dostigavši 469, odnosno sedam odsto ukupnih stranih i zajedničkih preduzeća u Albaniji, ali rekord iz 2017. godine nije dostignut.

Podaci kosovske Agencije za statistiku pokazali su da su preduzeća sa Kosova uglavnom mala. Samo njih sedam je na kraju 2021. imalo više od 50 zaposlenih, dok ostalih 377 ima od jednog do četiri zaposlena i uglavnom posluju u oblasti usluga.

Prema podacima Banke Albanije, 2021. godina je obeležila 41 milion evra stranih investicija sa Kosova. Ovo je najveći nivo investicija sa Kosova ikada zabeležen. Međutim, u poređenju sa drugima, investicije sa Kosova su činile samo četiri odsto ukupnih investicija u 2021. godini.

Vlade Kosova i Albanije održaće danas zajedničku sednicu, a očekuje se potpisivanje nekoliko sporazuma.