Proizvodi iz Severne Makedonije zamenjuju srpske na kosovskim rafovima

Prodavnica u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Dva i po meseca nakon zabrane uvoza srpskih proizvoda, na rafovima u prodavnicama širom Kosova sve je više proizvoda iz Severne Makedonije, koji su zamenili srpske namirnice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kosovska vlada zabranila je uvoz iz Srbije od 15. juna, nakon što su srpske snage uhapsile trojicu kosovskih policajaca. Iako su policajci pušteni da se brane sa slobode, zabrana uvoza je ostala na snazi.

Kosovska carina je za Radio Slobodna Evropa potvrdila da je ulazak srpskih proizvoda značajno opao, jer uvoz uključuje samo sirovine i poluproizvode koji su potrebni za finalnu proizvodnju.

U junu i julu ove godine vrednost srpskog uvoza bila je blizu 20 miliona evra, odnosno za više od 50 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine.

U pojedinim prodavnicama koje je Radio Slobodna Evropa posetila ove nedelje u Prištini, primećuju se nestašice ili male količine srpskih proizvoda.

Srbija je do zabrane bila među zemljama sa najvećim prisustvom svojih proizvoda na Kosovu.

U kosovskoj Privrednoj komori kažu da su preduzeća već zamenila većinu proizvoda iz Srbije proizvodima iz drugih zemalja.

"Nekoliko stranih kompanija, koje su proizvodile proizvode u Srbiji, preorijentisale su se na poslovanje u fabrikama koje imaju u regionu", rekao je predsednik Privredne komore Ljuljzim Rafuna.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je postala glavna "destinacija" kosovskog biznisa, jer teritorijalna blizina ne povećava transport robe, a samim tim ni njihovu cenu.

"Građanima su ponuđeni proizvodi istog kvaliteta i nema poskupljenja, iako su poizvodi uvezeni iz druge zemlje", kaže Rafuna.

U julu je vrednost robe koja je na Kosovo ušla iz Severne Makedonije premašila 30 miliona evra. U odnosu na isti period prošle godine, to je za oko osam miliona evra više.