Staviljeci: U prvoj polovini 2022. godine Kosovo izvezlo robu u vrednosti od 500 miliona evra

Adriatik Staviljeci
Izvor: Ekonomia Online

Kosovo je u prvih šest meseci ove godine izvezlo robu u vrednosti od 500 miliona evra, što predstavlja povećanje od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Koha.

Prema rečima portparola Carine Kosova Adriatika Staviljecija, očekuje se da će ukupna vrednost izvoza do kraja ove godine dostići milijardu evra.

"Imali smo uspešnu godinu u izvozu proizvoda, do sada smo izvezli oko 500 miliona evra robe u različite zemlje sveta, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od 30 odsto. Prošle godine, u istom periodu, izvezli smo proizvode u vrednosti od oko 300 miliona evra. Očekujemo da ćemo do kraja ove godine dostići izvoz od milijardu evra, što bi bio rekord", istakao je Staviljeci.

Prema njegovim rečima, važno je to što je ove godine povećan izvoz raznih usluga, poput onih iz IT oblasti. Dodao je da je ove godine zabeležen i porast finalnih proizvoda koji su izvezeni.

Govoreći o trgovinskoj razmeni sa Srbijom, Staviljeci je naglasio da postoji pad uvoza iz Srbije, iako je, kako je objasnio, vrednost veća zbog rasta cena.

"Količina proizvoda koja iz Srbije dolazi na Kosovo je manja nego prošle godine, ali su se vrednosti robe povećale“, rekao je Staviljeci.