Kosovo uvozi velike količine voća i povrća, samo za paradajz izdvojeno 12 miliona evra

pijaca
Izvor: Klan Kosova

Iako Kosovo ima dobre klimatske uslove za proizvodnju raznih poljoprivrednih kultura, ono uvozi najveću količinu njih, piše Radio Slobodna Evropa.

Paradajz, paprika, krompir i jabuke, među najkonzumiranijim tokom letnje sezone, najviše dolaze iz inostranstva.

„Za sve ovo, uslovi na Kosovu – klimatski ili kopneni – su povoljni“, kaže profesor poljoprivrede na Prištinskom univerzitetu Imer Rusinovci.

Tržište je, međutim, uvozno orijentisano, kako zbog migracija građana iz ruralnih sredina, tako i zbog nezainteresovanosti za obradu zemlje. Zemlje iz kojih Kosovo uvozi su zemlje iz regiona, Evropske unije i Turske.

Radio Slobodna Evropa je uradio analizu podataka za četiri pomenuta proizvoda, koje su sačinili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova i Carina Kosova.

Kada se uporede podaci za paradajz u poslednjih pet godina, pokazalo se da je njegov uvoz imao najveću vrednost 2023. godine - blizu 12 miliona evra.

Vrednost uvoza paprike u 2023. i 2022. bila je slična – preko pet miliona evra, dok je najveća vrednost izvoza bila prošle godine.

Kod krompira je, međutim, izvoz premašio uvoz samo 2020. godine, dok je vrednost uvoza ostala ista u prethodne dve godine - preko 3 miliona evra.

Kada se uporede podaci za poslednje dve godine za jabuke, čini se da je njihov uvoz u 2023. povećan za više od dva miliona evra. Izvoz je, u međuvremenu, ostao na nekoliko hiljada evra.

Pored ovih, Kosovo uvozi i velike količine luka, kupusa, spanaća, kao i šljive, maline, kruške…

Kosovo se godinama suočava sa visokim trgovinskim deficitom, što znači da uvozi mnogo više nego što izvozi. U proseku godišnje uvozi robe u vrednosti od 5 milijardi evra, od osnovnih do građevinskih proizvoda, dok izvozi manje od milijardu evra – uglavnom metalnih i plastičnih proizvoda.