Bivši šef KIA i ostali optuženi izjasnili se da nisu krivi u slučaju proterivanja "gulenista"

Suđenje bivšem šefu Kosovske obaveštajne agencije Dritonu Gašiju
Izvor: Koha ditore

Bivši šef Kosovske obaveštajne agencije (KIA) Driton Gaši, bivši direktor Odeljenja za državljanstvo, azil i migracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Valjon Krasnići i direktor Uprave za migracije i strance u okviru Granične policije Rahan Suljejmani izjasnili su se na suđenju u Osnovnom sudu u Prištini da nisu krivi po optužbama za prisilnu deportaciju šest turskih državljana sa Kosova u Tursku tokom 2018. godine, prenosi Koha.

Gaši, Krasnići i Suljejmani optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, dok je Suljejmani optužen i za protivpravno lišavanje slobode.

Posle njihovog izjašnjavanja i uvodnog izlaganja tužioca, ročište je odloženo.

Sudija Violeta Namani je rekla da su u sudnici i rođaci oštećenih koji ne razumeju albanski jezik, i da ročište treba prekinuti dok sud ne obezbedi prevodioca.

Apelacioni sud je u decembru 2021. godine potvrdio odluku Osnovnog suda u Prištini, kojom je po drugi put odbio odbacivanje optužnice. Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini je 21. maja ove godine potvrdilo optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv Dritona Gašija, Valjona Krasnićija i Rahmana Suljejmanija.

Oni su ranije zatražili od Osnovnog suda u Prištini da odbaci optužnicu protiv njih, osporavajući čak i dokaze koji se u njoj nalaze.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova od 24. februara 2021. godine, Driton Gaši je u vreme izvršenja krivičnog dela bio generalni direktor Kosovske obaveštajne agencije, kada su od 23. marta do 29. marta 2018. godine, državljani Turske Džihan Ozkan, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Hasan Hisein Demir i Mustafa Erden, koji su imali legalnu boravišnu dozvolu i pravo na rad na Kosovu, i Osman Karakoje, koji je podneo zahtev za dozvolu boravka na Kosovu, a čija procedura nije završena, proterani sa Kosova i predati turskim vlastima.

Optuženi Gaši o njihovom prisilnom proterivanju nije obavestio predsednika i premijera Kosova, niti glavnog kosovskog tužioca kako je predviđeno zakonom, a ta operacija i direktno angažovanje u akciji proterivanja nije bilo u nadležnosti agencije kojom je rukovodio.