Čauši osuđen na 14 meseci uslovno zbog suzavca u Skupštini

Osnovni sud.jpeg
Izvor: Reporteri

Apelacioni sud potvrdio je kaznu Osnovnog suda od godinu i dva meseca uslovnog zatvora bivšem poslaniku Samoopredeljenja Dritonu Čaušiju koji je optužen da je bacio suzavac u Skupštini i time ometao rad predsednika Skupštine i poslanika, prenosi Reporteri.

U odluci se navodi da je žalba Čaušija odbijena, čime je prvostepena presuda ostala na snazi, kao i da se optuženi na glavnom pretresu izjasnio krivim po svim tačkama optužnice.

Osnovno tužilaštvo u Prištini je 27. marta 2018. godine podiglo optužnicu protiv Dritona Čaušija, navodeći da je 10. avgusta 2016. godine, tokom sednice u Skupštini Kosova, optužen da je bio učesnik u bacanju suzavca, čime je prekršen član 9.1 Uredbe br.04/12 o oružju.

Kako se navodi, on je time izvršio je krivično delo "upotreba oružja ili opasnog sredstva" iz člana 375. Krivičnog zakona, delo za koje je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čauši je, prema optužnici, počinio i krivično delo "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti" iz člana 409. Krivičnog zakona, za koje je predviđen zatvor od tri meseca do tri godine.

U vreme incidenta Čauši je bio poslanik pokreta Samoopredeljenje, a u međuvremenu napustio je tu i prešao u Socijaldemokratsku partiju Kosova.