Čaušić: Situacija u Tutinu, Novom Pazaru i Raškoj stabilna, ekipe na terenu, očekuje se još padavina

Poplave.jpg
Izvor: Klan Kosova

Reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i na severu Crne Gore izile su se nakon obilnih padavina zbog čega je proglašena vanredna odbrana od poplava, a u Novom Pazaru škole danas neće raditi, jer se očekuje porast vodostaja posle bujica sa okolnih planina, prenosi Pink.

Načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić kaže da se situacija konačno smiruje, ali su ljudi na terenu kako bi pratili dalja dešavanja, jer je najavljeno još kiše.

"U Tutinu se izlila Jošanica, i pritoke reka. Kada padne ogromna količina kiše, mali potoci vrlo lako mogu da se pretvore u nezaustavljivu silu vode. Stvore se brane, pa brana popusti, i stvara se problem. Ovo su bujični potoci, koji brzo dođu, ali i odu", objašnjava Čaušić.

On je istakao da je zadovoljan kako država reaguje i ponosan na reaktivno postupanje.

"Mi smo i dva dana pre toga bili na tim mestima, jer smo znali šta se sprema. Mi smo organizovali i štabove i mašine, koji su reagovali na licu mesta", objasnio je Čaušić.

Ministri Vučević i Gašić su, kako dodaje, istog trenutka došli na lice mesta, što je takođe dokaz o ozbiljnosti i želji da se problemi što pre reše.

Tokom poplava u Tutinu se utopilo dvogodišnje dete koje je upalo u reku, a u tom gradu proglašena je vanredna situacija.

U Novom Pazaru i Prijepolju, gde se Lim izlio na tri mesta, uvedena je vanredna odbrana od poplava, a u pomoć je stigla i Vojska Srbije.