Optužene dve pripadnice ISIS-a sa Kosova

ISIS
Izvor: Koha ditore

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini - Specijalno odeljenje, protiv optuženih V.A. i E.S. za krivično delo „Organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi“, prenosi Koha Ditore.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je optužena V.A. 18. maja 2014. sa predumišljajem i namerno uz prethodnu pripremu, kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji, sa aerodroma "Adem Jašari" u Prištini otputovala u Istanbul i sledeći uputstva ISIS-a preko grada Gazientep stigla u sirijski grad Đarabljus.

"Po dolasku u Siriju, optuženu V.A. dočekao je K.A. borac ISIS-a, za koga se udala i tokom boravka u ovim zonama sukoba od K.A. bila snabdevena  oružjem tipa Makarov u vlasništvu ISIS-a. Optužena je takođe logistički doprinela  svom suprugu kao borcu ISIS-a, a finansirana je od “Islamske države” sa po 50 dolara mesečno i prehrambenim paketima“, navedeno je u saopštenju.

Nakon što je njen suprug ubijen, ona je ostala u zoni sukoba, decembra 2018. godine, na granici sa Turskom, uhapsile su je sirijske demokratske snage i 19.04.2019. godine, optužena je vraćena na Kosovo.

"Ovim postupcima, optužena V.A. počinila je krivično delo organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi, u skladu sa Krivičnim zakonom Kosova", dodaje se u saopštenju.

Optužena E.S. je dana 17.12.2014. godine, sa predumišljajem i namerno, uz prethodnu pripremu, kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji, zajedno sa svojim suprugom M.S. preko graničnog prelaza General Janković napustila Kosovo, ušla u Republiku Makedoniju odakle su sa skopskog aerodroma otišli u Istambul i dalje do grada Gazientepa, odakle su ih pripadnici ISIS-a prebacili preko pograničnog područja iz Turske u Siriju.

"Po dolasku bili su upisani u ovu terorističku organizaciju, njen suprug je aktivno učestvovao u ratu u Siriji, dok je ona logistički podržavala borce ISIS-a, bila je finansirana od ISIS-a u novčanom iznosu od 100-150 dolara mesečno kao i prehrambenim paketom. Nakon smrti njenog supruga, udala se za B.F. borca ISIS-a, boravila i delovala u zonama sukoba u Siriji, gde je bila u kontaktu sa borcima ISIS-a. U decembru 2018 godine, na granici sa Turskom uhapsile su je demokratske snage Sirije i vratile na Kosovo", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.