Podignute optužnice protiv Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, nema optužnice za Radoičića

Sudjenje
Izvor: B92

Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža podigao je optužnice protiv Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, saznaje Kosovo Onlajn iz izvora bliskih istrazi.

Spasojević i Rošić su, kako se, prema rečima naših sagovornika, navodi u obrazloženju optužnica, optuženi za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića po nalogu Milana Radoičića. Optužnice su poslate na prevod i biće zvanično objavljene narednih dana. Protiv Milana Radoičića nije podignuta optužnica, saznaje Kosovo Online.

Slučaj ubistva Olivera Ivanovića više od 22 meseca tapka u mestu. Hapšenja, saslušanja, a koje krucijalne stvari specijalni tužilac Sulj Hodža je iz svoje fioke predao na prevod koji danima iščekuju ne samo akteri procesa već i javnost ostaje tajna i danas, godinu dana nakon upada jedinica ROSU na sever i hapšenja Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića i Dragiše Markovića te pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Dragiša Marković je kasnije pušten iz pritvora dok se ostala dvojica uhapšenih još uvek nalaze u pritvoru u Gnjilanu odnosno Podujevu.

Dok se čekalo sa podizanjem optužnica ili eventualnim oslobađanjem pritvorenih Specijalnog tužioca u Prištini Sulj Hodžu kompromituje i slučaj aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija za koga je Hodža, tada tužilac u Prizrenu, tvrdio da je izvršio samoubistvo. Nakon veštačenja u Švajcarskoj nezavisna komisija je utvrdila da Dehari nije izvršio samoubistvo već da je reč o ubistvu.

Sekretarica Olivera Ivanovića Silvana Arsović je više puta pozivana na razgovor u Prištinu i njoj se na teret stavlja „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“.

Specijalne jedinice ROSU su nakon 23. novembra još u par navrata sprovele akciju hapšenja na severu Kosova.

Poslednji uhapšeni je Rade Basara policijski službenik koji je bio uključen u istrazi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, dok je u istoj akciji na meti bio i Željko Bojić komandant kosovske policije za Severnu Mitrovicu koga pripadnici ROSU nisu pronašli u njegovom stanu.
Sin Željka Bojića, Vasilije koji je tom prilikom uhapšen, oslobođen je nakon 24 sata provedenih u pritvoru.

Advokat, Mahmut Haljimi rekao je za Kosovo Onlajn da, prema zakonu, optužnica mora da se podigne u roku od godinu dana ili da se ukine pritvor osumnjičenima. On je pre naših saznanja podsetio da nije učinjeno, za sada, ni jedno ni drugo i da pritvoreni bez ikakvog prava ostaju u zatvorskim ćelijama.

Haljimi je branilac jednog od osumnjičenih - Marka Rošića, za kojeg navodi da se nalazi u kritičnom stanju, da je zdravstveno loše i da se plaši za njega.

„U cilju iznude priznanja kojim bi optužio potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i državu Srbiju za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića moj sin izložen je neviđenoj torturi koja traje gotovo godinu dana“, izjavio je početkom novembra za Kosovo Onlajn Nebojša Rošić, otac uhapšenog Marka Rošića.

„Kada sam pre dva dana bio u poseti kod Marka rekao mi je da ne može više da izdrži i da mora da mi kaže da trpi neviđenu tortutu, kako fizički tako i psihički. Od trenutka kada su ga odveli odavde, krenulo je fizičko maltretiranje, tukli su ga i pravili selfije sa njim. Tokom višečasovnog ispitivanja jedan od policajaca koji se predstavio kao Besim, rekao mu je: „Marko, treba da kažeš da su Milan Radoičić i država Srbija organizovali i učestvovali u ubistvu, a mi ćemo te odmah pustiti. Ukoliko to ne priznaš, bićeš osuđen na kaznu zatvora od pet do deset godina““, kaže Nebojša Rošić.

Kosovska policija u četvrtak je, uz odobrenje Specijalnog tužilaštva, objavila slike dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića 16. januara prošle godine, i zatražila pomoć građana u njihovom lociranju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dva mladića, koje je Kosovska policija označila kao osumnjičene u slučaju ubistva Ivanovića i pozvala javnost da ih identifikuje, zapravo studenti u Kosovskoj Mitrovici I dodao dodao da su saslušani, da su se srpskim vlastima javili sami, da su došli s roditeljima, i da su bili spremni na poligraf.

Vučić je naveo da to pokazuje o kako je neozbiljnim ljudima reč u Prištini I naglasio:

“Reč je o studentima, ni o kakvim ubicama, Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću - jedan (Ivan) rođen u Prokuplju sa prebivalištem u Kuršumliji, koji je student u Kosovskoj Mitrovici, na master studijama”.

A juče je u Višem sudu u Podgorici saslušan Mario Milošević, nedavno izručen sa Kosova koji je negirao izvršenje krivičnih dela koja mu tužioci stavljaju na teret, koji  je takođe rekao da mu je u pritvoru na Kosovu nuđeno da prizna učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, ali je predlog kosovskih istražitelja "glatko odbio" tvrdeći da u tome nije, niti bi ikada učestvovao.