Služio na Kosovu: Pronađeno telo "belgijskog Ramba"

Jirgen konings
Izvor: Reporteri

Telo odbeglog vojnika Jirgena Koningsa, za kojim je belgijska policija tragala više od mesec dana, nađeno je u nacionalnom parku "Hoge Kampen".

Prema navodima prištinskih medija, Konings je svojevremeno služio na Kosovu u okviru belgijskog kontingenta Kfora.

Koningsovo telo otkrili su šetači u šumi nedaleko od mesta Dilsen-Stokem. Prema prvim indicijama, on je počinio samoubistvo.

Konigs (46), koga je štampa nazvala "belgijski Rambo", nestao je 17. maja, pošto je iz dve vojne kasarne, u kojima je bio stacioniran, ukrao četiri protivtenkovska bacača raketa, mitraljez i pištolj.

U poruci koju je ostavio iza sebe sastavio je listu imena 10 osoba koje želi da likvidira. Na toj listi su, navodno, bili vodeći belgijski virolog Mark Van Ranst i ministarka odbrane Lidivin Dedonde.

Za Koningsom je pokrenuta masovna potraga tokom koje su policija i vojska pročešljale velike delove nacionalnog parka.

On je iza sebe imao tri decenije vojne karijere, kao ekspert snajperista, pre nego što je počeo na fejsbuku da objavljuje pretnje i rasističke komentare. Zbog toga je bio disciplinski kažnjen, ali mu je i dalje bilo dozvoljeno da radi sa oružjem.

Tek po njegovom nestanku saznalo se da je Konings bio na spisku vojne obaveštajne službe kao desničarski ekstremista. On je, takođe, od strane službe koja procenjuje terorističke rizike, klasifikovan kao opasan.

Tada se u belgijskoj javnosti pokrenulo pitanje kako je takav čovek mogao da ima pristup oružju.