KOmpilacija nedelje 5

KOmpilacija nedelje
Izvor: Kosovo Online

Iako bez rezultata u ovonedeljnom dijalogu, posrednici uskoro moraju da polože četvorogodišnje račune. O računima i čime da ih plate, brinu i oni koje visoka politika ne zanima. Dakle, muke zbog aktuelnih i recikliranje starih tema. Nedelja na Kosovu, reklo bi se, kao i svaka druga.

U samo dva meseca na Kosovu, stalo je mnogo toga. Neplanirano pređeni kilometri,  zatim danonoćna potraga za bankomatima, novi računi, proračuni i kućni rebalansi. Zato i ne čudi analiza koju su nam u nekoliko reči preneli meštani Leposavića.

„Ili ima para ili nema. Sve daju na kašičicu“, kaže jedan od njih.

Pomaku, makar i kašičicom merenom, nadali su se pregovarači u Briselu. Rezultat je opet izostao. Možda nije dobro, kako veruju neki, što se na problem gleda izdaleka.

Poznatom glumcu Petru Božoviću, smeta baš to što se mnogi kunu da razumeju sve probleme Srba na Kosovu, a da tamo nisu ni kročili.

„Svi kažu, mi znamo. Ma, mi ne znamo! Ne možete da znate ništa dok ne odete, dok ne vidite“, kaže Božović za Kosovo onlajn.

Dometi ovonedeljnih razgovora, videli smo,  nisu tema. Rezultati  četvorogodišnjeg mandata pregovarača, ipak jesu za priču. Ali kratku. Jer kako kažu poznavaoci, niti ima rezultata, niti razloga za analizu.

„Malo toga je zavisilo od Lajčaka“, kaže Nedžmedin Spahiu univerzitetski profesor.

„Drugi su“, kaže, „odlučivali kako će stvari u dijalogu da teku“.

Spoljnopolitičkom komentatoru Miroslavu Stojanoviću interesantno je što Priština sada kritikuje Lajčaka.

„Ja to tumačim kao bitku za njegovog naslednika“, pojašnjava Stojanović.

Naslednik, kao nova tema, tek će doći na dnevni red. One koje već jesu, nisu ništa lakše. Priprema za referendum, recimo, zahteva i koncentraciju i spremnost na savladavanje prepreka.

„Ta procedura“, kaže Milica Rakić Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa, „uz glasanje putem pošte, veoma je problematično. I, naravno, može da utiče na broj birača koji će izaći na referendum“.

Bez ikakvih prepreka i komplikacija u zgrade opština na severu ove nedelje došao je Aljbin Kurti. Dnevni red: konsutacije, projekti i dinar. Pojasnio je: „ Mi nismo protiv dinara“. To je valuta našeg suseda“.

Svaka poseta i svaka izjava dokaz su da ni aktuelne teme na Kosovu nisu lake. Recikliranje onih prošlih, poput genocida i ratnih zločina, još je teže.

Objašnjavajući koliko su te teme prevaziđene, Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže da Kurti živi u prošlosti.  Proroković dodaje: „ Kakav genocid, kakvi bakrači“.

Da li će na starim predmetima i bakračima naći nove dokaze ili samo rđu, videćemo. Ali ne u ovoj kompilaciji.