Film "A Istok reka teče" Jelene Radenović odneo pobedu na dvanaestom "Grafestu"

Grafest
Izvor: Kosovo Online

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ svečano je zatvoren u Domu kulture "Gračanica" dodelom nagrada za najbolja ovogodišnja ostvarenja.

Žiri u sastavu reditelja Igora Stanojevića, novinarke Ivane Vanovac i publiciste Đorđa Jevtića odlučio je da pobedu na dvanaestom "Grafestu" ponese film "A Istok reka teče" autorke Jelene Radenović i produkcijske kuće "Špica".

Nagrada za drugo mesto pripala je Aleksandru Miladinoviću za film "Slavuj iz zatočene bašte", dok je treće mesto osvojilo ostvarenje "Nek se kolo vije" autorke Dragane Pajović u produkciji RTK2.

Pobednica ovogodišnjeg "Grafesta" se publici i organizatorima festivala obratila video porukom u kojoj je poručila da žali što nije mogla da prisustvuje dodeli nagrada i zahvalila svima što su njenom filmu pružili podršku.

"Veoma mi je žao što večeras nisam sa vama u Gračanici. Hvala selektorki i žiriju. Za mene je ova nagrada veoma dragocena i posebna. Hvala svima što ste našem filmu pružili ruku i otvorili srce. Za kraj ću citirati Junga koji smatra da ne možeš razumeti druge, ako prvo ne razumeš sebe, i da čovek bez mita, korena, konteksta kao i da ne postoji, jer ne pripada ničemu i nikome", navela je Radenović.

Predsednik žirija Igor Stanojević poručio je da je moguće u teškim uslovima uživati u lepoti i izrazio nadu da će filmovi ovakvog formata dobiti više prostora i severno od Gračanice i Severne Mitrovice.

"Biti ovde u Gračanici je posebno, i posebna prilika da svi vidimo kako izgleda snaga na delu. Nekada je teško u teškim uslovima uživati u lepoti, ali evo, Grafest je tu da nam po dvanaesti put dokaže da je to moguće. Takmičarski deo programa je bio pun emotivnih priča, priča koje se, nažalost, u Beogradu iz kojeg ja dolazim retko mogu videti. Nadam se da će se to u budućnosti promeniti i da će više ovakvih priča putovati i severno od Gračanice i Kosovske Mitrovice. Pred nama je bio težak zadatak da odaberemo najbolje filmove, ali mislim da smo na kraju zadovoljni izborom", rekao je Stanojević.

Ove godine na konkursu je prijavljeno 36 filmova od kojih je za takmičarski program odabrano 17, a takmičarski program bio je podeljen u tri bloka.

Nakon dodele nagrada publika je, u revijelnom delu, imala priliku da pogleda film "Treći" Karima Kasema, čime je i zatvoren ovogodošnji festival.

Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.